Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Декларация на ЦР на СТДБ

Относно: развитието на въпроса с приемането на Република Северна Македония в ЕС

Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България изразява дълбоко безпокойство по повод развитието на въпроса с приемането на Република Северна Македония в ЕС.

Посегателството на историята на България от страна на съседите ни пряко засяга устоите на нашата държава. Десетки хиляди потомци на бежанците от Тракия и Мала Азия от 1913 г. си задават въпроса за историческата истина за саможертвата на техните предци-организатори и участници в българското Илинденско-Преображенско въстание от 1903 г. за освобождаване на Тракия и Македония от османския гнет.

Проблемите по разрешаването на Тракийския бежански въпрос  от 1913 г. насам доказват, че всяко отстъпление от фактите и истината води до неприемливи последици за нацията и държавата. Работната група в рамките на Договора за приятелство между България и Турция не постига резултат заради непоследователност и мекушавост.

Съюзът на тракийските дружества в България приветства общата позиция на Народното събрание, Президентството и Министерски съвет на Република България, че членството на Северна Македония в ЕС не може да бъде за сметка на българската история и идентичност. Договорът за добросъседство между България и Македония от 1 август 2017 г. определя спорните въпроси да бъдат решени в смесена комисия, която трудно би се справила с тази задача. Учени от Северна Македония присвояват живота и делото на плеяда български възрожденци и революционери и едва ли ще се откажат от тази държавна македонска политика.

Република България направи достатъчно жестове в името на интеграцията на балканските държави с ЕС и НАТО.

Съюзът на тракийските дружества в България предлага НС на Република  България да подготви и гласува позиция, адресирана към етапите на преговорите за присъединяване на Северна Македония в ЕС, с оглед отстояване на историческата истина и държавните интереси на българската държава и има готовност да способства с експерти. Всяко действие от българска страна да бъде поставено под условие защита на националните интереси на България и недопускане посегателство върху българската история.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн