Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Декларация на ВК на СТДБ, приета на 8 май 2021 г.

СТДБ извървя още 5 години от своята история и навърши 125 години от времето, когато нашите предци са създали Тракийската организация. През всичките тези години сме се борили за засилване влиянието на организацията в българското общество, за отстояване на националните интереси, за съхранение на паметта и за защита на моралните и материални права на тракийци.

Последните пет години работихме във време на вътрешна и външна нестабилност. Неолиберализираният индивидуализъм и култ към печалба доведоха навсякъде по света до политически кризи. И у нас разпадните процеси в политическите партии, общности, групи и силната поляризация на обществото рефлектира върху СТДБ. В опитите да бъде затруднена нашата дейност бе атакувано финансирането на организацията и направен опит за нейното разцепление. С обединените усилия на всички, ние успяхме да се противопоставим на опитите Съюзът да бъде разрушен отвътре. Не успяха да откраднат нашата идентичност, име и кауза, които защитихме по съдебен ред.

За да реализираме целите си, ние взаимодействахме с основните български институции. Поддържахме активна връзка с президента Румен Радев и вицепрезидента Илиана Йотова, които участваха активно в наши мероприятия и подкрепяха нашата кауза. Търсили сме и сме намирали подкрепа от българските общини, от генералните консулства на България в Одрин и Истанбул, от Светия синод на Българската православна църква. Необходимостта от решаване на тракийския въпрос бе защитена от българския президент. Тя стана и предмет на разговори между президентите на България и Турция, а премиерът Борисов заяви, че е поставил въпроса пред Реджеп Ердоган по време на българското европредседателство.

Съзнаваме добре, че нашата кауза не е просто вътрешен проблем на българската държава. Тракийският въпрос е и геополитически проблем, свързан с неоосманистки, пантюркистки и панислямистки позиции на Турция, която е водеща икономически, военно и демографски страна на Балканите.

За нас продължава да бъде необяснимо мълчанието на българските власти за геноцида над тракийските българи. Имаме примера с признаването на арменския геноцид, подкрепен от редица държави. България показа щедрост и запази не само собствеността, но и социалните придобивки във формата на пенсии на българските турци, които се изселиха в южната ни съседка. Запази гражданството им, въпреки че второто гражданство е забранено в турската държава. От другата страна няма ответен отговор за много по-жестоките и ужасяващи дeйствия, свързани с избиване, заграбване на собствеността и прогонване на стотици хиляди българи от домовете им.

Известно от историята е, че геополитическата ситуация не е постоянна величина и бързо се променя. С нея ще се променя и геополитиката в полза на тракийската кауза, но за целта е необходима активна и последователна позиция на българската държава. Неслучайно финансирахме и организирахме отпечатването на английски и руски език на книгата на акад. Любомир Милетич „Разорението на тракийските българи през 1913 г.“

В условията на бързо променяща се геополитическа обстановка целта ни е запознаването на големите геополитически играчи с истината за геноцида над тракийските българи и търсене на подкрепа от тях. Ние вече получихме подкрепата на европейския парламент чрез приетата от него резолюция, задължаваща Турция да намери справедливо решение на тракийския въпрос с България. Ще продължим битката и българският парламент да приеме декларация за геноцида и прогонването на тракийските българи.

Ще продължим да настояваме българската държава да предприеме реални стъпки за защита на имуществените права на стотиците хиляди български граждани – наследници на бежанците от Тракия и Мала Азия. Ще настояваме тракийският въпрос отново и отново да бъде поставян за обсъждане в бъдещи българо-турски преговори.

Ще работим по патриотичното възпитание и укрепване на националното самосъзнание. Ще се борим срещу глобалистки неолиберални ценности, ще отстояваме принципите на националната държава и суверенитет.

Ще се борим срещу извращенията на българската история. Нашата морална вселена се върти около три оси – на Отечеството, семейството, паметта.

Ще продължим битката за паметта и ще търсим историческа справедливост!

Да живее България!

 


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн