Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Съюзът на тракийските дружества: Декларацията за "възродителния процес" създава поводи за претенции към страната ни. Агенция Фокус

София. Съюзът на тракийските дружества в България осъди декларацията за т.нар. възродителния процес, приета от Народното събрание на 12 януари. В позиция на Съюза на тракийските дружества в България се казва, че декларацията, определяща така наречения „възродителен процес” като етническо прочистване, е неприемлива за хилядите членове на съюза, които са особено чувствителни по темата за трагедията на бежанците, но и непримирими към опитите за пренебрегване на българските националните интереси.

Така нареченият „възродителен процес” спрямо турскоезичното население у нас не може да бъдат оправдан, но е абсолютно недопустимо да бъде дефиниран като етническо прочистване от същите тези депутати, които отказаха да гласуват Декларация за признаване на арменския геноцид.

С декларацията за „етническо прочистване” Народното събрание на Република България гласува текст, който създава поводи за претенции към страната ни и основания за проблеми в международен план. Съществува реална заплаха за уронване на авторитета и престижа на България, а също така и за създаване на икономически проблеми на страната, с които ще бъдат натоварени българските граждани.

Съюзът на тракийските дружества в България категорично осъжда приетата в Народното събрание Декларация като политически акт, който обслужва интересите на Турция, но и усложнява евентуалното обезщетяване на потомците на тракийските бежанци съгласно клаузите на Ангорския договор.

/Агенция "Фокус"
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн