Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци в цялата страна почетоха Деня на Тракия и 110 години от Одринската епопея

Денят на Тракия бе честван в София и в цялата страна.

Тържествата, организирани от Съюза на тракийските дружества в България, тракийските дружества в страната и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, посветени на 110-ата годишнина от Одринската епопея,  започнаха със заупокойни молитви и продължиха с тържествени ритуали за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите.

Тържеството в столицата бе уважено от вицепрезидента Илияна Йотова, от председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, Краснодар Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, членовете на ВК на  Съюза: член кор. проф. Васил Проданов, председател на ТНИ, д-р Ваня Стоянова, научен секретар на ТНИ, д-р Ваня Иванова, главен редактор на в. „Тракия“ и член на ТНИ, Стефан Начев, главен секретар на СТДБ, Божана Богданова, председател на ТС "Национална инициатива "Завръщане към корените" и "По обратния път на дедите ни", Мария Божкова, зам.-председател на Софийското тракийско дружество,  адв. Ина Лулчева, проф. Георги Янков, инж. Василий Мелиус, проф. Светла Тошкова, проф.Павел Демиров, д-р Юлия Григорова, Динко Желев, Донка Петрова, инж. Чавдар Георгиев, Румен Янков, Светла Пълева, Зорница Радонов, Искра Чернева, д-р Елена Алекова, ген. Златан Стойков, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, представители на Столична община, представители на посолства, тракийци и родолюбиви граждани.

Поклонението започна със заупокойна молитва в памет на загиналите герои на Тракия, която беше отслужена в храм „Св. Николай Софийски-Нови“ и продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на духовния водач, будител и политик с тракийски корени Екзарх Антим I, издигнат от СТДБ в парк „Свети Николай Софийски“.

Литературната програма пред паметника на Одринци припомни за величавия подвиг на българските войни, които преди 110 години показаха чудеса от героизъм, изправени пред непревземаемата Одринска крепост.

В словото си председателят на СТДБ Кр. Премянов припомни трудния път на поробеното българско население към свободата и величието на Одринската епопея, като акцентира на актуалната задача днес:

„Днес сме се събрали, за да сведем глави в знак на признателност пред подвига на българските войни, загинали при превземането на Одринската крепост. На този ден почитаме и паметта на хилядите тракийци, които преди 110 години, прокудени от родните си места в Тракия, намират подслон в освободеното Отечество.

Петвековното османско владичество в българските земи е време на нечуван политически произвол, насилия и безправие, на жестока експлоатация и безогледно ограбване на населението, на народностна и религиозна дискриминация, на масово унищожение на културни паметници и ценности.

Свещено право на всеки поробен народ е да се бори за своето освобождение. Въоръжената борба на българския народ против поробителите преминава през хайдушкото движение и множество въстания, през четничеството и национално-революционното движение, за да стигне до Априлското въстание през 1876 г., което има съдбоносно значение за българската нация. То нанесе морален удар на османското господство и провокира международна акция в защита на българския народ по време на поредното изостряне на Източната криза. Провалът на Цариградската посланическа конференция на посланиците на Великите сили (дек.1876 г. – ян. 1877) развързва ръцете на Русия за обявяване война на Турция, довела до българското Освобождение през 1878 г. Границите на Санстефанска България съвпадат с етническите граници на българската възрожденска нация в Мизия, Тракия и Македония. 

Откъсването на български територии и предаването им на съседни страни или връщането им в пределите на Османската империя по време на Берлинския конгрес, поражда огромно разочарование сред българското население, което продължава борбата за освобождение и обединение. Съединението през 1885 г. решава само част от българския национален въпрос чрез обединението на Княжество България и Източна Румелия. Извън българските държавни граници остават Одринска, Беломорска Тракия и Македония, чието население, оставено в границите на Османската империя страда от липсата на законност и от чуждия гнет.

Съединението подхранва надеждите за освобождение на останалите под османска власт тракийски българи, които вземат участие в избухналото през 1903 г. Илинденско-Преображенско въстание. Въпреки неуспеха, въстанието показва на европейска общественост, че българите ще продължат борбата за националната си независимост.

През 1912 г. българските политици избират пътя на войната в името на справедливостта. Идеалът е политическото единство на всички българи, останали извън родината след 1878 година. При общонароден ентусиазъм българските войски се отправят на освободителна мисия срещу Османската империя. На 13/26 март 1913 година българите превземат непристъпната турска крепост Одрин. Тази победа води до подписването на Лондонския мирен договор на 17 май 1913 година, който е международно признание за освобождението на Източна и Западна Тракия, на Родопите и Странджа, и тяхното  присъединяване към Родината.

За съжаление, дните на ликуване са твърде кратки. Без да е загубила сражение, България не успява да осъществи своя национален идеал. Нарушавайки Лондонския договор турски войски навлизат в българските територии и реокупират Одринска Тракия, която на практика е обезбългарена чрез избиване и прогонване на българското население, чиито имоти са заграбени. Академик Любомир Милетич в книгата си „Разорението на тракийските българи” записва, че трагедията на тракийските изселници  е съпоставима с клането в Батак. За извършените зверства съвременни изследователи използват термина „геноцид”, който все още не е признат от българските политици.

Въпреки материалните загуби и понесените човешки жертви, българската нация оцеля. Въпреки издевателствата и гоненията, тракийци останахме верни на девиза „Да не забравяме, но да не отмъщаваме.“ Но напомняме, че 110 години продължаваме да чакаме справедливост! Тракийци заслужават отговорна и последователна позиция за нанесените морални и материални щети, за убитите техни близки, за отнетото им движимо и недвижимо имущество от Турция. 

Днес, в деня за прослава, помен и памет ще отдадем почит пред паметта на героите от Одринската епопея, които платиха с живота си за чужди грешки. Този ден ни задължава да изпитваме уважение и преклонение пред  подвига на героите, но и да не забравяме, че ако през 1913 г. борбата се водеше по бойните полета, днес борбата трябва да се води на дипломатическото поле за защита на националните интереси и националното ни достойнство.
Вечна слава на героите! Да живее България!“

В  словото си вицепрезидентът Илияна Йотова заяви:

„Отново светът е разтърсен от война, отново сме свидетели на политически кроежи. Нарушихме обещанието „Никога повече“. Днес се говори повече за оръжие, отколкото за мир. Денят на Тракия и 110-годишнината от Балканската война трябват да будят нашата съвест, защото имаме дълг към тези преди нас и към поколенията след нас.

Скланяме глава пред подвига на смелите български войни, които оставиха костите си, за да я има свободна и обединена България, и с чест се бориха за своите събратя.

В дългата българска история славата и победите се редуват с дълбоки рани. Българските тракийци – тази рана не е затворена до днес. Цяла България е осеяна с паметници, под чиито гранитни снаги лежат костите на мъже и жени, на деца, чиято единствена вина беше, че са българи. Когато решиха да ги смачкат с един от най-големите геноциди на 20 век, тръгнаха към България с надежда, че ще намерят братски протегната ръка. Мнозина не успяха да достигнат до жадуваната свобода. Тъжните тракийски песни разказват за този дълъг и мъчителен път“

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските дружества в България, че пази и предава паметта, и призова за по-голяма подкрепа за дейността му. Йотова увери, че президентската институция ще продължава да защитава интересите на тракийците. „Увлечени в непрестанни кризи, в политически страсти и интриги, забравяме паметните събития от дългата българска история, които носят уроци. Паметта обединява, а не разделя. Паметта трябва да предаваме на децата си“, подчерта Йотова.

Последваха патриотични песни и военни маршове, изпълнени от Гвардейския духов оркестър.

Паметта на героите от Одринската епопея беше почетена със свеждане на глава и едноминутно мълчание. Пред паметника бяха поставени венци и цветя.

Денят на Тракия беше честван от тракийските дружества в цялата страна.

Регионално тракийско дружество в морската столица отбеляза Деня на Тракия с документален спектакъл в Арт салона на Радио Варна.

В гр. Стара Загора Общината, Втора Тунджанска механизирана бригада и Тракийско дружество „Одринска епопея“ традиционно отбелязаха Деня на Тракия с общоградски ритуал. Венци и цветя пред паметника на Одринската епопея в парк „Тракия“ поднесоха представители на институции, граждански и политически организации, родолюбци. Слово произнесе председателят на тракийското дружество Цанко Атанасов.

ТД „Пловдив“ и Народно читалище „Тракия-Пловдив 2008“ организираха тържествено честване на Деня на Тракия и 110 г.. от Одринската епопея в Културен център „Тракарт”. В препълнената зала бяха отправени поздравления от доц. д-р Георги Йорданов - Почетен председател на Тракийско дружество „Пловдив”. Поздравителен адрес беше прочетен и от името на кмета на Община Пловдив Здравко Димитров.  Емоционално слово за 110 години от Одринската епопея  и за уроците на историята, които трябва да помним и да предаваме на бъдещите поколения,за героизма и себеотрицанието на българските воини в Балканската война, за трагизма на тракийските българи през лятото на 1913 година, поднесе доц. д-р Петър Ненков. Бяха връчени поздравителни адреси на юбиляри, дългогодишни членове на Тракийското дружество и читалището. Тържеството завърши с музикален поздрав от Ансамбъл „Тракийска младост“ при СУ  „Любен Каравелов.“

В Кърджали ТД „Тракийско сърце“ събра стотици тракийци в Дома н културата на празничен концерт. Гост на празника бе председателката на БСП Корнелия Нинова, която се обърна към присъстващите с думите:

„Здравейте, тракийци. Здравейте, кърджалийци. Благодаря ви, че сме заедно да отбележим важен ден от българския културно исторически календар - Деня на Тракия. Днес почитаме подвига на войните, спечелили Одринската битка. Днес  отдаваме уважение към паметта на тракийските бежанци, намерили подслон в пределите на България и сили да запазят родовата памет. Като и към вас, техните наследници, затова, че тачите традициите. За това, че ги предавате на младите.  Така се съхранява паметта, миналото, историята, но ние сме длъжни освен да я съхраним и да защитим правата на тракийците. Ние от БСП винаги сме ги подкрепяли. Сега сме единствената партия, която сме записали в програмата си, че ще защитаваме техните права за получаване на обезщетения и ще поставяме този въпрос в двустранния диалог с Република Турция“.

В гр. Хасково ТД „Георги Сапунаров“ и НЧ „Тракия 2008“ организираха поклонение пред паметника на Незнайния воин.

В гр. Поморие ТД „Одринска епопея“ откри и освети паметна плоча на тракийските бежанци. На събитието присъстваха десетки потомци на тракийските бежанци и гости на празника, сред които и почетният председател на местното тракийското дружество, почетен гражданин на Поморие и основоположник на идеята за изграждане на паметника - Елена Мурджева.

ТД „Лазо Лазов“ в гр. Средец  организира беседа и празничен концерт. Тракийско дружество „Одринска епопея“ в гр. Стара Загора бе инициатор на изложба и съорганизатор на общоградските тържества за Деня на Тракия.

Тракийци в Несебър празнуваха с  концерт на Фолклорна група  „Българка“  към  НЧ „Яна Лъскова-1905“,  рецитал на тема „Тракийска голгота“  в изпълнение на  артисти от общинския театър и поднесоха цветя пред паметника на тракийските и македонски бежанци.

Тракийско дружество „Яни Попов” и  Община Ивайловград отбелязаха празника с шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на тракийските революционери  Яни Попов, Капитан Петко Войвода и Димо Николов.

Тракийци в Созопол организираха концерт в навечерието на Деня на Тракия, а на 26 март в  клуба на Тракийско дружество „Яни Попов“ бе отслужена панихида и положени венци и цветя пред паметните плочи на Димитър Ташев, Димо Русев и Яни Попов, както и на бюст-паметника на Капитан Петко войвода.

Тракийци в Свиленград отбелязаха Деня на Тракия с тържествен концерт в Градския парк и поднасяне на венци и цветя пред паметника на героите, щурмували Одрин през 1913 г.,

Тракийско дружество „Стоян Мавродиев“ в Търговище заедно с Регионална библиотека „Петър Стъпов“ представиха Енциклопедия „Тракия“. На срещата присъстваха партньори на тракийци от Регионален исторически музей Търговище, д.ист.н. Тоня Любенова,  Десислав Неделчев, представители от Държавния архив в града, м-р Петър Петров и Михаела Петрова от  Военно окръжие Търговище, Росица Георгиева - завеждаща отдел Култура в община Попово, Борислав Гуцанов от Националния съвет на БСП, д-р Светослав Стефанов  областен председател на БСП Търговище, Деница Костова Младежко обединение на БСП. Фолклорната формация от село Макариополско, членове на дружеството.  Носители на редица отличия представиха песни  от тракийския фолклор. Тракийци от Търговище посрещат  с признание, одобрение и благодарност публикуването на Енциклопедията.

В Харманли честването започна с тържествен рецитал и песен за Тракия, и продължи с поднасянето на цветя на паметника на Капитан Петко войвода.

Тракийци в Димитровград празнуваха Деня на Тракия с песни и цветя през паметниците на героите.

В Крумовград почетоха паметта на героите с поднасяне на венци и цветя пред паметниците. Тържеството бе организирано от ТД „Тракия 1922“ с председател Иван Мамирев.

В с. Генерал Инзово 26 март бе честван с много цветя и празнични слова, с надежда  да се събуди надеждата и вярата  по-добро утре. В празника се включи и Галин Пантелеев - потомък на тракийци,  два мандата кмет на селото, общински съветник и кандидат за народен представител.

Тракийско дружество "Странджа"  в Бургас организира празничен концерт, посветен на Деня на Тракия. Паметта на героите бе почетена пред паметниците с венци и цветя.

Тракийци от гр.Ямбол почетоха Деня на Тракия и паметта  на героите пред паметника на тракийските бежанци, символ на тежката им бежанска орис, напомнящ за миналото и насочващ към бъдещето.

В града  на  100-те войводи (Сливен) честването  започна  със  заупокойна  молитва, отслужена от  отец  Йоан, пред  новосменената   паметна плоча  на  загиналите през  1913 г.  тракийци от  Одринска  Тракия. Плочата  е  изготвена  и  поставена  в  чест  на  празника. Тя е дарение  от  тракиеца, патриот  и  родолюбец Цветан  Вълев. Слово  за Деня на Тракия   произнесе  председателят на  дружеството  Кирил  Киряков. По случай  празника с Енциклопедия „Тракия“ и поздравителен адрес бяха наградени Димитър  Пантелеев, почетен  председател  на  дружеството, за  приноса му  към  тракийското  движение  и Марина  Бакшева по случай 80-годишния й юбилей. Празникът завърши с полагане на цветя пред паметната  плоча и  песен  за  Тракия,  изпълнена  от  хор „Тракия  пее“.

Повече информация и снимки ще бъдат публикувани във в. „Тракия”, бр. 7, 7 април 2023 г.

Информация за Деня на Тракия беше публикувана от редици медии, сред които БТА, печатните и електронни медии в столицата и страната.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн