Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тържествено честване на Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея

Автор: д-р Ваня Ангелова ИВАНОВА

Денят на Тракия и тази година бе честван тържествено в София и в цялата страна.

Тържествата, организирани от Съюза на тракийските дружества в България, тракийските дружества в страната и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, посветени на Деня на Тракия и 106  години от Одринската епопея,  започнаха със заупокойни молитви и продължиха с тържествени ритуали за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите.

Традиционно тракийските българи и българската общественост, заедно с армията и църквата, почитат 26 март, който е признат официално и като Ден на Тракия с правителствено Постановление № 62 през 2006 г.

Тържественото поклонение в София бе организирано от Съюза на тракийските дружества в България, Столична голяма община и СОСЗР.

Поклонението започна със заупокойна молитва в памет на загиналите герои на Тракия, която беше отслужена в храм „Св. Николай Софийски-Нови” и продължи с поднасянето на цветя пред паметника на духовния водач, будител и политик с тракийски корени Екзарх Антим I.

Официалното тържество се проведе пред мемориала - паметник на опълченците от 58 пехотен Одрински полк. Идеята за издигането му възниква през 1912 г., когато е убит първият опълченец от полка при обсадата на Одрин, но е реализирана през 1930-1931 г.

Тържеството бе уважено от доц. д-р Тодор Чобанов-заместник - кмет на Столична община,  генерал Ангел Марин - вицепрезидент на Република България (22 януари 2002 - 22 януари 2012), Златан Стойков - председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, депутати, представители на политически партии, представители на ВК на СТДБ, потомци на тракийци, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, граждани и гости на столицата.

В словото си Кр. Премянов – председател на СТДБ, припомни че Денят на Тракия е свързан с една от най-големите победи на българското оръжие в най-новата ни история - превземането на непревземаемата според германските специалисти Одринска крепост през 1913 г., по време на Първата балканска война. Той подчерта, че българските войни са извоювали победата с трикольора, на който е изписано БЪЛГАРИЯ. Но освен с триумф, Денят на Тракия е белязан и от трагедията на стотиците хиляди българи, които само няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 г., са прогонени от турската армия от родните си домове в Тракия. Разорението на тракийските българи през 1913 е геноцид и етническо прочистване на българското население в южната част на областта Тракия. Тези трагични събития са описани от българския академик Любомир Милетич и те не трябва да бъдат забравяни. Свободата не ни е дадена даром, и ако България я има като свободна държава, това е резултат  от съчетанието на много фактори, в т.ч. и от борбите на тракийските българи.

Председателят на СТДБ изрази задоволството си, че всяка година на този ден вижда млади хора със знамената на Тракия, което е доказателството, че тракийската идея е жива.

В словото си доц. д-р Тодор Чобанов заяви: „Да помним историята такава, каквато е - да помним героите, но да помним и мъчениците!“

26 март е Денят на Тракия и славната българска героика в Одринската епопея, отреден по достойнство в историческия календар на България. Дошли сме да сведем чела пред величавия подвиг на доблестните български воини. Не бива да забравяме нашите герои и мъченици. Преди повече от век на този ден непревземаемата крепост Одрин падна, но се издига безкрайния героизъм на българския войник и справедливата кауза, за която воюва България в онези години - кауза, наречена свобода” - подчерта в словото си доц. Чобанов.

Беше прочетен поздравителен адрес от Румен Радев - президент на Република България, в който се казва:

  „Уважаеми господин Премянов,
   Уважаеми дами и господа,

За всеки българин Денят на Тракия е съкровен израз на почит и памет.

Почит към храбрите наши воини, оставили костите си по тракийските поля през Балканската война.

Памет за хилядите невинни жертви, за изкорененото българско население от Одринска и Беломорска Тракия и голготата на бежанците.

Именно днес трябва да се чуе ясно, че победите на българското оръжие не бяха кръстоносен поход. Нашите предци избраха тежкия път на войната не от верска или народностна ненавист, а в името на справедливостта, от дълг към свободата на своите братя.

Не приемаме славата на българското оръжие да се използва за подхранване на фанатизъм и оправдаване на актове на насилие и омраза. 

Гордеем се със светлия пример на тракийските дружества, които в търсене на справедливост не поискаха мъст за претърпените злини. Вече повече от век се уповаваме в девиза „Не забравяй, но не отмъщавай“.

За съжаление, и през тази година ще констатираме, че остава открит въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци. Че очакваме ясен ангажимент към справедливите искания на тракийци. От своя страна, поставих това искане на турския президент при срещата ни в Брюксел през миналата година.

И нека, отново събрани край паметника на Одринската епопея, да си припомним мъдрите думи, положени в неговите основи: „Щастлив и блажен е този гражданин, който с дела помага за преуспяването на Отечеството, а най-сладката смърт е онази, дадена за благото на Родината.“

Поклон пред героите, отдали себе си на тракийската кауза.     

Да живее България!”

В тържественото поклонение се включиха ученици от 148 ОУ „Д-р Любомир Милетич”, тракийска фолклорна група,  гвардейски хор, квартет „Армейска песен”, квартет „Славей”, актрисата Василка Сугарева, певицата Нели Рангелова.

С едноминутно мълчание всички почетоха и паметта на героите от Одринската епопея.

Тържеството завърши с поднасянето на венци и цветя пред мемориала от СТДБ, ТНИ, Софийското тракийско дружество, държавни и местни институции, български офицери и признателни граждани.

Денят на Тракия беше честван тържествено от тракийските дружества в цялата страна. Информация за част от тържествата може да намерите на сайта в рубриката Актуално - В медиите. Подробно ще бъдат отразени във в. „Тракия”, бр. 7.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн