Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Потомците на тракийските бежанци да виждат президентството като съюзник, иска Йотова. News. bg, 28 април 2018

Източник: News.bg , 28 април 2018

В лицето на президентската институция потомците на тракийските бежанци могат да виждат най-верен съюзник. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на IX Национална среща-инициатива "Завръщане към корените" на потомците на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия. Срещата се проведе в Несебър. Вицепрезидентът участва повторно в рамките на мандата си в инициативата на Съюза на тракийските дружества в България, Национална инициатива "Завръщане към корените" и "По обратния път на дедите".

По думите на Йотова има надежда. "Това не е невъзможна мисия. Преди години накарахме колегите евродепутати от други държави да подкрепят резолюция, която ясно поставя нашите искания в търсене на справедливи решения. Тази политика трябва да продължи", изтъкна вицепрезидентът.

Йотова отсече, че въпросът за тракийските бежанци не трябва да отсъства от дневния ред на двустранните ни отношения с Турция. Като членка на ЕС България да настоява за изпълнение на критериите за добросъседство и изглаждане на проблеми и конфликти, иска Йотова.

По време на посещението си в Несебър Илияна Йотова награди участници в конкурс за есе на тема "Завръщане към корените. Родовата памет е жива". Вицепрезидентът присъства на възстановка на трагичните събития от 1913 г. и се включи в литийно шествие до църквата "Свето Успение Богородично".

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн