Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Документална изложба „Велики дни, сломени дни“

На 11 май във фоайето на Държавна агенция „Архиви“ бе открита уникална документална изложба под надслов „Велики дни, сломени дни“, посветена на Балканските войни 1912-1913 г. При откриването й председателят на Агенцията доц. д-р Михаил Груев подчерта, че изложените табла показват не само приповдигнатостта и победните маршове при Чаталджа и Люлебургас, храбростта на българските офицери и войници, но и провалите на дипломацията, ролята на Великите сили,  живота в окопите и в тила. Многопластовостта се подсилва и от показаните гледни точки на победители и победени. 

Материали за изложбата са предоставени от държавните архиви на Република Турция,   Румъния и Черна гора.  Със свои документи участват и 10 военно-исторически архиви от страната, като водеща роля заема този във Велико Търново, откъдето произлиза и първоначалната идея за изложбата.  

Организатор е Държавна агенция „Архиви“ с партньорството на Дирекция на държавния архив към Президентството на Република Турция, Националния архив на Румъния и Държавния архив на Черна гора.

Изложбата е отворена за посетители до 6 юни. 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн