Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Елена Мурджева - председател на Тракийско дружество „Одринска епопея” бе избрана за почетен гражданин на Поморие

Днес, 27 септември 2018 г.  общинските съветници в Поморие гласуваха внесеното от кмета Иван Алексиев предложение за присъждане на високото отличие на една от най-ревностните защитнички на тракийските българи. Предложението за избора на Елена Мурджева за почетен гражданин на черноморския град е направено от граждански инициативен комитет, съставен от учени, тракийски дейци и общественици. Званието на Елена Мурджева е присъдено за цялостния ѝ принос за съхранение на националната историческа памет и за активното ѝ съзидателно участие в обществения живот на Поморие.

Елена А. Мурджева е родена на 3 юни 1942 г. в Поморие. В родния си град завършва средно образование. Десет години работи като учител в ЦДГ „Яна Лъскова” в Поморие, в която възпитава подрастващите на любов към България и родното, развивайки широка културно-масова дейност.

През 1971 година е избрана за член на Изпълнителния комитет и секретар на Градския съвет в Поморие. Под нейно ръководство и инициатива за първи път в града се въвеждат гражданските ритуали и се изгражда модерната тогава Ритуална зала. Като отговорник по образованието Елена Мурджева съдейства за изграждането на детски градини и училище. Възстановява Гергьовден като празник на града и слага начало на приятелските връзки между Поморие и Неанхиало. Елена Мурджева е и първият обществен защитник в Община Поморие.

Като член на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, съпредседател на Тракийския женски съюз и председател на тракийското дружество „Одринска епопея”, тя работи всеотдайно за тракийската кауза. Елена Мурджева има сериозен принос за организацията и провеждането на ежегодния тракийски събор „Гергьовден” в Поморие. За приноса й към тракийската кауза е наградена с най-високото отличие на Съюза на тракийските дружества в България – златен медал с лента „Капитан Петко Войвода”, а дружество „Одринска епопея” – със златен плакет „120 години организирано тракийско движение”.

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн