Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
И на 90 иска да пее пред голяма публика

На 11 декември солистката на момчилградската тракийска група Кера Станкова ще навърши 80 години. За принос в Националното тракийско движение тя получи златен медал „Капитан Петко войвода”.

Предстоящият й юбилей беше повод да я посетим в дома й в Момчилград. Съпруга на бивш военен, самата тя работела през целия си трудов стаж при военните, леля Кера е подредила своя дом по войнишки - подредено и красиво.
Измежду най-ценните неща са портретът на баща й Атанас Василев - певец на народни песни, или както го знаят от Тракийския клуб в Кърджали бай Ташо. Той е носител на 10 златни и 5 сребърни медала. Другото ценно нещо на леля Кера е тракийската й носия, с която се е явила за първи път на сцената преди 61 години. Във Военния клуб в Кърджали посрещали Новата 1950 година. Тогава изпълнила песента ”Мама е Радка годила”.

Но тя е започнала да се изявява още на 15 години. В родното й село Воденци, Хасковско, винаги са я викали да пее по сватбите и са я слагали на видно място до кумовете. Иначе корените й са от Съчанли. Башибозуците подгонили тракийците през 1913 година. Бягало и семейството на дядо й. Стигнало до брега на Арда, но там башибозуците заклали баба й, невяста на 22 години, а дядо й успял да се спаси, заедно с майка й,  тогава бебе на девет месеца.

Леля Кера е била солистка на фолклорен клуб в Кърджали. Основателка на фолклорните групи в Подкова и Момчилград. Заредили се медалите и грамотите - от Националния фолклорен събор в Рожен,от събора на народното творчество ”Китна Тракия пее и танцува”, от надпяването в Златоград ”Родопите и Космосът”, от Националния събор в Копривщица... Пяла е и пред Добри Джуров, и при обсъждането на филма ”Капитан Петко войвода” с участието на Васил Михайлов и целия творчески екип.

Синът й Данчо е бил солист във военен хор. По-малкият й син Наско е бил соло китарист и певец в ученически хор. Внукът й Лука е певец, а другият внук Антон - танцьор.
Леля Кера желае да пее дори на 90 години. Сега се стяга за Националния събор в Маджарово през октомври.

/ Нов живот
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн