Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Ген. Тодор Бояджиев: Кога управниците ни ще заговорят за нашите духовни граници. bTV, 14.03.2018

Кога българските управници ще започнат да говорят за българските духовни граници? Това попита в предаването „Тази сутрин“ по bTV ген. Тодор Бояджиев, след като преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган за пореден път включи в духовните си граници части от България и други балкански държави.

Ердоган си следва неоосманистка идеология, това се превръща в държавна идеология, а светска Турция постепенно започва да отстъпва на неоосманизма и т.н. Той е президент на своята държава и прави това, което смята, че е необходимо за нея, коментира гостът.

„Кога българските управници ще започнат да говорят за българските духовни граници? Кога ще се намери някой, който да припомни, че в Мала Азия, в XX в., в 1912 – 1913 г. стотици български църкви, манастири, екзархични имоти, лични имоти са отнети, а българите са прогонени с огън и меч? Колко в България се знае, в кои учебници по история пише за турския геноцид? Кога най-после български държавник ще се изправи и ще каже на г-н Ердоган: „Вие дължите извинение на българския народ!“? Три години преди арменския геноцид генералната репетиция е с Тракийския геноцид. Избити са около 60 хил. българи и повече от 200 хил. са прогонени“, каза гостът.

Не става дума за териториални претенции, това е даденост, трябва да я приемем, трябва да развиваме добри отношения, но не за сметка на премълчаване на историята. Народ, които си забрави историята, няма бъдеще, добави ген. Бояджиев.

Според него отговорът на Министерството на външните работи е верен, издържан според международното право, но недостатъчен.

Виждам страхотна закачка на съдбата, която ми е чудно как нашите политици не са оценили – Ердоган идва у нас за срещата ЕС – Турция на 26 март – Националния ден на Тракия, деня, в който отдаваме почит на българската армия и свеждаме глава пред мъчениците на турския геноцид над българското население в Тракия и Мала Азия, каза ген. Бояджиев.

Срещата има своите лимити и дневен ред, но най-малкото трябва да се спомене, че това е Денят на Тракия, смята той. Гостът добави и че през август президентът Румен Радев е поел ангажимент тази година денят да се празнува под неговия патронаж.

Гостът коментира и случая с бившия шпионин Сергей Скрипал. Според него, ако Москва е искала да го ликвидира, е имала безброй случаи да го направи, а не точно в този момент. Русия най-малко има интерес от смъртта му седмица преди изборите, смята Бояджиев. Да се сочи с пръст Русия е идеологически, а не същностно мотивирано, посочи той. Според него много повече печели Украйна, например, заради евентуален последващ натиск и санкции за Москва, както и тероризмът, за да няма обединени действия на Запада и Русия срещу него. Използваното срещу Скрипал вещество „Новичок“ е разработено през 70-те години в научните институти на КГБ и военните. Такива институти е имало в Киев и Узбекистан, посочи гостът.

Целият разговор може да видите като кликнете върху линка: https://btvnovinite.bg/article/bulgaria/gen-todor-bojadzhiev-koga-upravnicite-ni-zagovorjat-za-nashite-duhovni-granici.html

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн