Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почeтоха паметта на войводата Яни Попов - автор на Странджанската марсилеза

На днешната дата, преди 68 години в Ивайловград издъхва легендарният тракийски войвода Яни Попниколов Янев, известен като Яни Попов.

Войводата Яни Попов  е роден в семейство на бунтари на 27 септември 1876 г. в село Карахадър (днес в Турция). Баща му е видният духовен деец и революционер Никола Бъчваров. Дядо му Яни Бъчваров приютява Васил Левски в дома си и участва в изграждането на нелегален комитет.

Яни Попов се присъединява се към ВМОРО през 1897 година, а след 1900 година за кратко е четник при Лазар Маджаров, след което се установява в Бургас. За революционна дейност е осъден задочно от Одринския военен съд на 101 години затвор. Две години по-късно той се връща нелегално по родните места с агитационната чета на Лазар Маджаров. Това е началото на активната му дейност като комита.

На конгреса на Петрова нива Яни Попов участва като делегат и е определен за войвода на полския участък на Лозенградския революционен район. След потушаването на Илинденско-Преображенското въстание действа с четата си из Странджа до Младотурската революция.

Участва в Балканските войни, а след Междусъюзническата война през 1913 година се установява и живее в Ортакьой. Взема участие в създаването на Тракийската организация за защита интересите на тракийските бежанци, както и в първия събор на Петрова нива през 1928 г.

Яни Попов е автор на химна на тракийската революционна борба „Ясен месец“. В оригиналния текст е отбелязано, че е написан в Странджа през 1904 г. В песента е възпят подвига на четата на тракийския войвода Пано Ангелов, която води кърваво сражение с турския аскер на 2 април 1903 година в село Сърмашик (дн. с. Бръшлян, Малко Търновско). След предателство, четата е обградена от редовна турска войска, почти всички четници са избити, както и войводата Пано Ангелов. Техният подвиг, както и героизма на всички българи, борещи се за свободата на Тракия остават в историята чрез песента „Ясен месец“.

Яни Попов умира на 20 януари 1954 г. в Ивайловград, но остава завинаги в паметта на признателни тракийци. Една от големите улици в Ивайловград носи неговото име, а в началото ѝ има барелеф на войводата. Името на Яни Попов носят тракийските дружества в Созопол и Ивайловград. Признателни тракийци са  издигнали в  Созопол паметник на войводата, върху който е изписан първият стих от популярната негова песен: „Ясен месец веч изгрява над зелената гора...“

Днес тракийци и признателни граждани почетоха паметта на войводата.

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн