Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
С ПОЧЕТНИЯ ЗНАК НА ПРЕЗИДЕНТА БЯХА УДОСТОЕНИ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВК НА СТДБ ИВАН ГРАНИТСКИ И КАЛИНКА ЗГУРОВА

По предложение на Съюза на тракийските дружества в България и на инициативни комитети с Почетния знак на президента бяха удостоени членовете на ВК на СТДБ член кор. Иван Гранитски и Калинка Згурова.

На церемонията присъстваха председателят на СТДБ Красимир Премянов, зам.- председателят на ЦР на СТДБ Краснодар Беломорски, д-р Ваня Иванова, главен редактор на в. „Тракия“, Искра Чернева и Зорница Радонова.

Държавният глава отбеляза значимите достижения и талант на отличените, оценени не само от българската общественост, но и намерили признание отвъд пределите на страната ни. Румен Радев изрази признателност и уважение към техния принос за утвърждаването на национален дух и самочувствие на България и подчерта, че те са безспорни авторитети и достоен пример за следване в своите поприща.

„Вие олицетворявате потенциала на България и това, което можем да постигнем, когато се посветим на отговорната мисия да градим духовност и да утвърждаваме авторитета на Родината далеч отвъд нейните предели“, заяви държавният глава. Той открои приноса на удостоените с Почетния знак на президента за съхраняването на традициите и културната ни идентичност и предаването им на младите поколения.

Иван Гранитски беше удостоен с Почетния знак на президента за високозначимата му обществена роля като писател, поет, журналист, редактор, публицист и издател, както и за заслугите на цялостното му творчество и научен принос към развитието и авторитета на съвременната българска литература, журналистика и издателска дейност. Отличието е и по повод неговата 70-годишнина.

Калинка Згурова беше удостоена с Почетния знак на президента за значимия си принос, цялостно творчество и активност в съхраняването на певческата традиция и народните песни от Странджанската фолклорна област, както и за ролята й в развитието и утвърждаването на стойността на културното наследство на България.

От името на отличените Калинка Згурова поднесе благодарност на президента за оказаното уважение, на Съюза на тракийските дружества в България и на неговия председател Кр. Премянов за приноса им за съхранението на паметта и традициите през годините. „Ще продължим да работим за културата на България“, подчерта Калинка Згурова.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн