Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха храмовия празник на българската църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин

Храмовият празник на българската църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин бе отбелязан на 19 май т.г.

Църквата е построена през 1869 г. от майстор Константин Казаков, благодарение на средствата на родолюбиви българи. Тя носи името на Светите равноапостоли Константин и Елена. Император Константин е владетелят, издал през 313 г. Миланския едикт, с който спира преследванията на християните и въвежда християнството като официална религия в Римската империя.

Елена е негова майка, която остава в паметта на поколенията с благочестивия си начин на живот и с множеството построени манастири. Заради делата си в защита на християнската вяра императорът и неговата майка са канонизирани за светци.

Църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин се превръща в средище за духовния живот на православните в Османската империя.  След Балканската война сградата е изоставена, а по-късно разграбена и опожарена.

През 2008 г. духовната обител е обновена в автентичния си вид по стари снимки и документи. Средствата за реставрацията са осигурени от българската държава, тракийските дружества и много граждани. През 2010 г. в двора на църквата е открит паметник на първия български Екзарх - Антим I. Неговото име е свързано с борбите на тракийци за независимост и за съхранението на българската им идентичност. За тракийци Антим Първи е не само един от тях, но и духовен водач за национално освобождение на България.

Тази година се навършват 11 г. от освещаването на възстановената църква, която днес е символ на българщината в Одрин и притегателен център за практикуващите поклоннически туризъм. В нея гостува и фотоизложба под надслов: „Българските църкви в Беломорска Тракия“, чиито автор е Д. Шалапатов.

На празника присъстваха В. Вълчев - Генерален консул на Република България в Одрин, Радослава Кафеджийска - Първи секретар в консулството в Одрин, Сотирия Теохариди - консул на Гърция в Одрин, Кр. Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, д-р Ваня Иванова - член на ВК на СТДБ и на ТНИ, редактор на сайта на СТДБ, Елена Мурджева - член на ВК на СТДБ, съпредседател на ТЖС и председател на ТД в Поморие, Х.Стефанов и Д. Шалапатов - членове на ВК на СТДБ, представители на тракийски дружества от София, Хасково, Свиленград, Любимец, Поморие и др.

Традиционната празнична литургия в прослава на равноапостолите беше отслужена от Адрианополския митрополит Амфилохий в съслужение с български свещеници от Старозагорската Света митрополия, водени от отец Богослов, отец Константин от Свиленград и отец Чакърък.

Представители на СТДБ поднесоха венец пред паметника на Антим Първи в двора на църквата „Св. Константин и Елена”.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн