Архив - Интервюта
 
 


Тракийски дружества
България остро се нуждае от защита на националните си интереси!

Интервю на д-р Ваня ИВАНОВА с председателя на СТДБ

- Г-н Премянов, в навечерието сме на светъл християнски празник, но обстановката в България налага да Ви задам няколко въпроса като председател на една от най-старите патриотични организации в страната. Как оценявате това, което се случи в ДПС?

- В последните месеци няколко пъти имах възможност чрез медиите да изразя своите тревоги, че определени кръгове в Движението за права свободи го бяха превърнали в защитник на интересите на Република Турция, заставайки на нейна страна в международните спорове, в които тя участва. Особено ярко това се прояви при свалянето на руския боен самолет. Декларацията, прочетена от Лютви Местан от трибуната на Българския парламент, беше доказателство за това. България остро се нуждае от защита на националните си интереси в сложната международна обстановка, в която не само нашата страна е изправена пред сериозни изпитания, но и Европа. Защитата и отстояването на националните интереси е отговорност на всички държавни институции, на народните представители, на политическите партии и техните лидери.

- Мислите ли, че с речта си г-н Доган даде добър пример в тази посока?

- Да, Почетният председател на ДПС даде добър пример в тази посока.

-  Решаването на проблема за обезщетението на тракийските бежанци е отговорност на Българската държава, но минава през преговори с Турция. Каква е позицията на СТДБ по въпроса за българо-турските отношения?

- СТДБ винаги е отстоявал позиция за добросъседски отношения с Балканските държави, в т.ч. и с Република Турция. Като организация имаме своите основателни претенции за отговорностите, които тя носи за геноцида, извършен над тракийските българи и за дължимото от нея морално и материално обезщетение. В същото време винаги сме настоявали България да провежда балансирана външна политика, която да отчита  приятелските връзки с Русия, защото това е единствената страна,  подавала братска ръка на България в момент на тежки исторически изпитания от Освобождението насам. Не е достатъчно да имаме гаранции, че ако някой ни нападне ще получим евроатлантическа помощ. Най-важното е така да построим отношенията си с всички,  че да няма кой да застраши националната ни сигурност. Крайно време е всички фактори, които цитирах по-горе да осъзнаят и да поемат своите отговорности пред България и българския народ.  Ние тракийци твърдо отстояваме националните интереси на България и желаем наред с нашето членство в ЕС и НАТО, да бъдат възстановени отношенията с Русия и с традиционните приятели на България в света. Надяваме се и очакваме всички български граждани, независимо от тяхната религия и етнос, да застанат зад тази позиция и да я отстояват.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн