Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Тракийският поет Ивайло Балабанов предложен за пожизнена държавна награда

Министерският съвет на Република България е внесъл предложение в Народното събрание за предоставяне пожизнено на държавна парична награда на тракийския поет Ивайло Балабанов за неговите изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Припомняме, че ЦР на СТДБ, български учени, дейци на културата и общественици и тракийци, предложиха Ивайло Балабанов  да бъде награден с орден „Cв. cв. Kиpил и Meтoдий“ и се надяваме скоро да го поздравим и с тази заслужена награда.

Талантливият поет е тракиец, роден през 1945 г. в ивайловградското село Хухла. Завършва гимназия в Ивайловград, където живее и твори дълго време, а след това се установява в Свиленград.

Почетен гражданин на Ивайловград, Кърджали, Свиленград и на родното си село Хухла. Член на „Съюза на българските писатели“. Автор на книгите: „Да се загледаш в звезда“ (1979), „Окова за щурец“ (1984), „Парола „Любов“ (1988), „Религия“ (1990), „Тракийски реквием“ (1997), „Избрано“ (1998), поетичен сборник в два тома „Песни за старо вино“ (2003), „Небесен гурбетчия“ - сборник (2010), „Българска молитва“ (2011) и др.

Ивайло Балабанов е носител на редица отличия, сред които „Южна пролет“ (1980), награда на Съюза на българските писатели (1987 г.), национална награда „Изворът на Белоногата“ (2001г.), Книга на годината - 2004 г. за „Песни за старо вино“, литературна награда за цялостно творчество „Александър Паскалев“ (2005), награда за патриотична поезия на името на Георги Джагаров (2006), национална литературна награда „Пеньо Пенев“, златен медал на името на Капитан Петко Войвода от СТДБ, най-високата степен „Златен век“ - печат на Симеон Велики, от министъра на културата, националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ (2016), грамота за изключителни заслуги към българската култура от Асоциацията на софийските писатели и др.

Автор е на музикално-поетичен спектакъл „Съзвездие - наречено „Любов“, посветен на деня, в който е подписан Договорът за присъединяване на България към ЕС.

Ивайло Балабанов е поетът, който казва на света: „България  - това съм аз!“  Той е поетът, който въплъщава в себе си и в своите стихове висините на  българския дух.

Животът и творчеството на талантливия поет може да се синтезира в едно изречение – изключителна любов към Тракия и майка България. Това дава основание на председателя на СТДБ Кр. Премянов да направи извода, че певецът на Тракия и жив класик на българската поезия заслужава да бъде удостоен с орден „Cв. cв. Kиpил и Meтoдий“.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн