Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
В тракийския дом в София бе открита изложба на художника Анатолий Станкулов

Автор: Искра Чернева

На 18 януари за втори път от началото на годината тракийският дом в София на ул. „Стефан Караджда“ 7А, се превърна в едно малко културно средище, събирайки тракийци и приятели на живописта на откриването на изложбата на художника Анатолий Станкулов, организирана от Съюза на тракийските дружества в България, Културен клуб „Тракия“, Софийското дружество „Тракия“ и издателство „Захарий Стоянов“.

Художникът е роден в гр. Русе през 1956 г. и получава разностранно образование: специалист е по ландшафтна архитектура, изучава „Илюстрация и оформление на книгата“ в Националната художествена академия в София, има следдипломна квалификация по журналистика от „Университет по архитектура, строителство и геодезия“. Работил е като художник в много периодични издания, а от 2011 г. е  във в. „Дума“. Има над 600 изложби по живопис и карикатура у нас и в много страни на Европа и Азия. Член е на СБЖ, на Европейската федерация на карикатуристите FECO и на Българското дипломатическо дружество.

Показаните в тракийския дом творби в масло и акварел представляват важна част от творческите постижения на автора. Изложбата бе открита от чл.- кор. Иван Гранитски, който описа Анатолий Станкулов като майстор на карикатурата и шаржа. Особено силни в посланието си към публиката са неговите пейзажни миниатюри. 66 от тях завладяват с романтичното и пасторално усещане и с внушението, че животът ни е изпълнен с любов, доброта и красота.
Официални гости на проявата бяха художниците проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Величко Хинов от СБЖ, Камен Коджаманов от Българското дипломатическо дружество, Нейчо Савчев от галерия „Савчеви“.

Картините ще останат в залата в продължение на две седмици.

Организаторите предвиждат на 26 януари в 17 ч. отново да съберат приятели и съмишленици на презентацията на книгата „Легендата Вечерни новини“.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн