Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Изложба на Мария Чъкърък и Филиз Патрон в зала „Средец“ на Министерство на културата

Искра Чернева

На 3 май в зала „Средец“ на Министерството на културата в София бе открита изложба на Мария Чъкърък и Филиз Патрон от Народно читалище „Просвета“ в Одрин.

Мария Чъкърък е съпруга на Александър Чъкърък - член на ВК на СТДБ, свещенослужител в българския храм „Св. Великомъченик Георги“ в Одрин и активен участник в мероприятията на Съюза. Показаните творби са създадени с техниката за рисуване „Ебру“, която е особено популярна в Турция и страните от Централна Азия. Картините се рисуват върху водна повърхност с помощта на натурални бои и набор от различни четки, направени от естествен косъм, най-често от конска опашка. След това се прехвърлят върху хартия или плат, като се получават уникални, неповторими багри.

Организатори на изложбата са СТДБ и Министерство на културата. Тя бе открита от Кристина Белчева – главен експерт в Дирекция „Култура“ на СО, която запозна присъстващите с вековното изкуство и представи на публиката двете художнички.

Красимир Премянов – председател на СТДБ, приветства сърдечно гостите и изрази своята благодарност към Мария Чъкърък и Филиз Патрон за възможността столичани и тракийци да се запознаят с красивото им  творчество.

Талантливите авторки демонстрираха пред гостите как се създават оригиналните и силно въздействащи картини с техниката „Ебру“.

Присъстваха членове на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, много столичани и тракийци.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн