Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ и ТНИ откриха изложба в Одрин и участваха в Божествена Света литургия в българския храм

На 18 декември 2021 г. в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин представители на СТДБ и ТНИ откриха изложба, посветена на 125-годишнината от началото на организираното тракийско движение в България.

На откриването присъстваха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, Краснодар Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, д-р Ваня Иванова, член на ТНИ и изп. длъжността главен редактор на в .„Тракия“, Стефан Начев, главен секретар на Съюза, Кирил Сарджев, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров“ в Хасково,  Маргарит Петров, зам.- председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Михаил Димитров, член на ВК на СТДБ и председател на ТД „Тракия“ в Любимец, Вяра Петрова - председател на ТД „Капитан Петко войвода“ в Карнобат, Борислав Димитров, Генерален консул на Република България в Одрин, представители на българските дипломатически мисии в Одрин и Истанбул, Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, български свещеници от Стара Загора и Свиленград, отец Александър Чъкърък - предстоятел на българските храмове в Одрин и член на ВК на СТДБ, Анастас Карчев - кмет на община Свиленград, представители на тракийските дружества в София, Хасково, Любимец, Харманли, Карнобат, българи, живеещи в Одрин и др.

Изложбата бе открита от Генералния консул на Република България в Одрин, който в словото си акцентира на дългогодишното ползотворно сътрудничество на българската дипломатическа мисия със Съюза на тракийските дружества в България, благодарение на което се съхранява културното и историческото наследство на  страната ни в Одрин, опазват се двата действащи български храма и се отстоява служението на български език в българските църкви в града.

Проф. Боряна Бужашка представи експозицията, която е резултат от усилията на Съюза на тракийските дружества и Тракийския научен институт, като подчерта, че авторите сред които са тя, проф. Елдъров и д-р Ваня Стоянова, са ползвали за нейното създаване материали от Държавна агенция „Архиви“, архивите на БАН и на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Тя информира присъстващите, че в изложените пана ще видят запечатани достойните дела и основните процеси в борбата на тракийските българи за национално освобождение и обединение като подчерта, че изложбата проследява 125 годишната история на организираното тракийско движение от създаването на дружество „Странджа“ през 1896 г. до Съюза на тракийските дружества в България днес.

Председателят на СТДБ благодари на представителите на българската дипломатическа мисия в Одрин, на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и на отец Чъкърък за доброто сътрудничество, в резултат на което са успели да съхранят българщината, да реставрират и опазят двете български църкви и отстояват служението на български език в тях. Той припомни, че изборът на датата за откриването на изложбата не е случаен. На 18 декември се навършват 177 години от рождението на Капитан Петко войвода, който е патрон на Тракийската организация и отриването на изложбата е посветена на него.

Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан произнесе трогателно слово за смисъла на изложбата и ролята на организации като Съюза на тракийските дружества в България, като поднесе специална благодарност на председателя Кр. Премянов за патриотичната му дейност и за връзките, които осъществява с държавните институции и БПЦ.

На изложбата присъстваха и родители със своите деца от Българското неделно училище в Одрин. Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан поднесе подарък на всички деца с пожелания за благословена Коледа.

От името на СТДБ беше поднесен венец пред паметника на Антим I в двора на църквата „Св. св. Константин и Елена.“

На 19 декември в църквата „Св. Георги“ в Одрин Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан отслужи Божествена света литургия по повод Рождественските празници. В нея участваха Негово Високопреподобие архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западно - и Средноевропейски митрополит Антоний, български свещеници от Стара Загора и Свиленград, отец Александър Чъкърък, хорът при Катедрален Храм „Св. Никола“ в гр. Стара Загора, както и представители на Негово Високопреосвещенство Одринския митрополит Амфилохий.

На литургията присъстваха представителите на СТДБ, на ТНИ и всички тракийци, участвали в откриването на изложбата. НВП митрополит Киприан награди с плакет председателя на СТДБ Кр. Премянов за дейността му в защита на тракийската кауза и българщината.


 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн