Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
Художничка от Варна открива изложба в Славейно

На 5 август 2017 г. в Народно читалище „Съгласие - 1883” в село Славейно, община Смолян, се открива първата самостоятелна изложба на Сияна Илиева Струнчева, художник-педагог, която синтезира поредица нейни изяви в областта на изобразителното,  приложното и фотографското изкуство.

Изложбата е част от Националния тракийски събор за честване 114 г. от Илинденско-Преображенското въстание.

Идеята за изложбата „Уста Славо“ (майстор Славо) се ражда, когато Сияна рисува върху стара врата от долап камбанарията на храм „Св. пророк Илия” в село Славейно, построена от майстор Славо Райчевски.

Славо Т. Райчевски е роден през 1861 година в село Славейно. Един от най-талантливите майстори-строители, сътворил забележителни постройки. През лятото на 1931 година лично построява камбанарията, открита на Великден 1932 година. Починал през 1943 година. Уста Славо Т. Райчевски е дядо на нейния свекър Никола Христов Струнчев и прадядо на съпруга й Христо Николов Струнчев. По този начин село Славейно е естественото и логично място, където изложбата да се подреди. Нещо повече - по идея на дъщеря й Йолина Христова Струнчева, изложбата е благотворителна, с цел събиране на средства за ремонта на сградата на старото училище, сега Изложбен заслон.

Авторката се чувства емоционално свързана с Родопите и поради факта, че баща й Илия Петров Пеев също е родом от родопското село Жребичко. Сияна Струнчева разкрива своята носталгия и мили спомени, рисувайки предмети от бита, които свързва със своите баби и дядовци, както и такива от къщата на свекъра си, рисува пейзажи от селото и околността. Авторката се вълнува от природата и в много от работите, идеята се движи около камъка и дървото. Експериментира, работейки с различни материали и основи – корк, шкурка, парчета дърво. В изложбата са включени и фотографии на авторката. За рамки използва стари прозорци, намерени в хляфа (обора), а някои сама изработва с подръчни материали – дървени летви, канап, тел.

Изложбата на Сияна Струнчева „Уста Славо“ (майстор Славо) ще бъде експонирана до 31 август 2017 г.

Настоятелството на Народно читалище
„Съгласие - 1883”, село Славейно

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн