Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Концерт в Троян под мотото: „Гласът на Странджа в сърцето на Балкана“

На 27 юли се навършват 15 години от смъртта на изтъкнатия странджански народен певец Сава Попсавов, а през ноември се навършват 100 години от рождението му.

Сава Попсавов е роден в семейство на учител и домакиня. До трето отделение учи в родното си село Бръшлян (сега национален културен резерват). Основното си образование получава в Малко Търново, а средното - в Бургас.
Благодарение на вокалните си качества е приет в Музикалната академия в София – специалност „Класическо пеене“ в класа на Христо Бръмбаров.

След дипломирането си работи три години в Музикалния театър „Стефан Македонски“, но носталгията по родния край е голяма и той се връща в Странджа. През 1953 година в БНР – Стара Загора прави първите си записи и то на песните „Българе глава дигнале“ и „Ясен месец веч изгрява“. Седемдесет години тези и още други негови песни звучат в ефира на Българското национално радио, както и в предавания на Българска национална телевизия, „Скат“ и др.

Сава Попсавов започва да предава опита си като учител по музика в Икономическия техникум в Бургас и като инспектор по хорови формации и вокални групи. Така той се запознава и със съпругата си Надежда Лозова-Попсавова, която е била икономист и диригент и знаела седем езика перфектно – писмено и говоримо. Само 2 години след запознаването си сключват граждански брак. След година и половина те вече са трио – имат дъщеря Руслана. В Бургас ги наричат много често неразделните – навсякъде заедно.

Цялото семейство са основоположници на Операта в Бургас, която е била самодейна. Впоследствие Бате Сава (както го наричат на галено всички) става хорист вече в Държавната опера. Семейството на Попсавов са и основатели на ансамбъла за песни и танци „Атанас Манчев“ – Бургас.

Сава Попсавов има много награди от събори и фестивали, но за него най-ценна бе народната любов. Той е приеман навсякъде много радушно, пее по всяко време.

Носител е на ордените „Кирил и Методий“ 1-ва и 2-ра степен.

Откакто се провежда ежегодният събор-надпяване в местността Петрова нива по повод избухването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година, той е неизменен участник и с изпълнението на Химна на Странджа открива честванията, които се състоят през месец август. Последното му излизане на тази сцена е през 2003 година.

Умира на 28 юли 2008 г. в Пловдив, само три години след смъртта на съпругата си Надежда.

По повод 100 годишнината от рождението му, 120 години от Илинденско-Преображенското въстание и 70 години от първия запис на „Ясен месец веч изгрява на 29 юли (събота), от 19.00 ч. на откритата сцена на площад „Възраждане“ в гр. Троян ще се състои концерта „Гласът на Странджа в сърцето на Балкана“, на който среща ще си дадат  гласовете на Странджа и Балкана. В програмата са включени странджанските певци Калинка Згурова и Манол Михайлов, както и акордеонистът Желю Събев,  бургазлията Мирчо Мирчев, троянските изпълнители Вергиния Борисова и Дамски камерен хор при НЧ „Наука – 1870“, Троян.

Събитието се организира със съдействието на община Троян и народно читалище „Наука – 1870“ в балканския град.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн