Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Кръщават улица на отец Александър Чъкърък

https://stmost.info/obshtestvo/9867-krashtavat-ulitza-na-otetz-aleksandar-chakarak.html

В Свиленград ще има улица „Александър Чъкърък“. Отсечката е в района на хотел „Лондон“ и досега не е била именувана, тъй като е новоособена и на нея се намират новопостроени къщи. Решението бе взето днес на заседание на общинските съветници с пълно единодушие в памет на свещеника в българската църква “Свети Георги Победоносец” в Одрин.

Отец Александър Чъкърък е роден на 15 октомври 1960 г. в Одрин, Турция, в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършва българското училище „Петър Берон“ в Одрин, а през 1992 г. ИЧС „Г. А. Насър“ в София и Семинарията в Пловдив. През 2000 г. се дипломира със степен „магистър“, специалност „Богословие“ в СУ „Св. Климент Охридски“. През това време е служител в българската болница „Евлогий Георгиев“ в Истанбул, Турция.

Ръкоположен е на 27 юли 2001 г. за дякон и на 29 юли 2001 г. за свещеник от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион и веднага след това на 30 юли 2001 г. е назначен за свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в с. Капитан Андреево, Свиленградска област. На 30 юни 2003 г. започва работа като свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в Одрин, Турция.

Филип Чъкърък, който е баща на отец Александър Чъкърък, е потомствен българин, който десетки години доброволно поддържа и стопанисва българската църква „Св. Георги Победоносец“. Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на отец Чъкърък успешно завършват дейностите по реставрация и ремонт на църквата. На 9 май 2004 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, сега Български Патриарх, освещава обновения храм в присъствието на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобурготски. Отец Александър Чъкърък участва и в освещаването на църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин на 14 септември 2008 г. от митрополит Неофит в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев.

През всичките тези години отец Чъкърък работи неуморно и всеотдайно за запазване и укрепване на устоите на нашата вяра и традиции, за опазването и предаването на идните поколения на българските църкви и гробище в Одрин, където почиват и неговите родители. Под негово ръководство на 6 и 21 май всяка година в града се стичаха стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите „Св. Георги Победоносец“ и „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин и така те се превръщаха във внушително тържество на българската духовност и идентичност.

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към църквата „Свети Георги“ в Одрин е открит филиал на Народно читалище „Просвета – 1870“ – Свиленград, което се нарича Българско народно читалище „Просвета“ и е първото извън пределите на България. Там много деца изучават български език.

С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Чъкърък допринася за поддържане на приятелски и добросъседски отношения между България и Турция. Отец Чъкърък беше член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България и активно се включваше в организирането и провеждането на националните прояви на Съюза, отдавайки безрезервно своите знания, опит и енергия за популяризиране на българския език, история, ритуали, култура и за защита на тракийската кауза, пишат от Генерално консулство в Одрин.

През 2019 г. отец Чъкърък бе отличен с орден "Св. прпмчк. Игнатий Старозагорски" - Първа степен за ревностно изпълнение на духовните си задължения и за особени заслуги към Българската православна църква. През февруари 2023 г. пък бе награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.

Отец Чъкърък умира внезапно на 17 март 2023 г.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн