Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
ХII-ти Национален тракийски събор в българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин

На 6-ти май 2015 г. се проведе ХII-ят Национален Тракийски събор в двора на  българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин.

На събора присъстваха Л. Попов – Генерален консул на България в Одрин; членове на Централното ръководство на СТДБ – Кр. Премянов и Краснодар Беломорски, Т. Ангелов - председател на Бургаското тракийско дружество и на ТМС; К. Сарджев - член на ВК на СТДБ и председател на Хасковското тракийски дружество; представители на тракийски дружества от Бургас, Хасково, Пловдив, Свиленград, Ямбол, Карнобат и др. И тази година, спазвайки православните традиции и верни на българския национален дух,  на събора се стекоха стотици българи, за да отдадат своята почит към Св. Великомъченик Георги. Ал. Чакърък отслужи тържествена литургия, последвана от поднасянето на венци и цветя пред паметника на Антим Първи в двора на църквата „Св. Константин и Елена”.

В словото си Кр. Премянов – председател на СТДБ акцентира на значимостта на събора като подчерта, че обичаите, които тракийските българи тачат и уважават, са важни за запазването на православната традиция и българския национален дух в този край.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн