Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национално тракийско поклонение на Петрова нива

На  19 август 2020 г. , на „Петрова нива”  беше отбелязана 117-та годишнината от Илинденско-Преображенското въстание под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев.

Традиционни организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества -  Бургас.

Официален гост на поклонението бе Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България, както и представители на политически сили, депутати, кметове и др.

В поклонението участваха ограничен брой представители на Съюза на тракийските дружества в България и Община Малко Търново, заради противоепидемичните мерки, въведени от Министъра на здравеопазването във връзка с разпространението на Covid-19.

Участие в поклонението взеха Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, Илиян Янчев- кмет на община Малко Търново, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Ген. Тодор Бояджиев-заместник-председател на ЦР на СТДБ, Тодор Коруев - главен редактор на в. Тракия, д-р Ваня Иванова – редактор на сайта и член на ръководството на Тракийския женски съюз, Стефан Начев - главен секретар на Съюза, д-р Ваня Стоянова - научен секретар на Тракийския научен институт,  членовете на Върховния комитет: чл.- кор. проф. дтн  Георги Михов, Кирил Киряков - председател на ТД „Лазар Маджаров” в Сливен, Стефан Колев - председател на ТД „Странджа”в Бургас, Веска Димова - председател на Регионално ТД във Варна, Нели Ташева - председател на ТД „Стоян Мавродиев” в Търговище, Гено Пухов - председател на ТД „Яни Попов”в Созопол, Веселина Йонкова - председател на ТД  в гр. Бяла, Божанка Николова – председател на ТД „Лазо Лазов” в гр.Средец, представителни групи тракийци от тракийските дружества в страната,.

Програмата започна с панихида в памет на загиналите във въстанието, отслужена в храм-костница „Св. Петка“.

Пред паметника на преображенци Кр. Премянов произнесе слово, в което заяви, че в това трудно време за масови мероприятия, за Съюза на тракийските дружества в България е особена чест заедно с община Малко Търново да поддържат славната историческа традиция, защото който не уважава собствената си история, няма право на бъдеще. Той подчерта, че Илинденското въстание е българско въстание срещу несправедливостите на Берлинския конгрес.

В словото си Вицепрезидентът подчерта, че „117 години по-късно Петрова нива продължава разказа за величието на българския дух, за свещения български национален идеал, чиято биография е написана със свидна кръв и саможертва, но и с много сила, несломима воля и героизъм. Върху тази изстрадала земя със златни букви завинаги ще останат записани три думи – свобода, обединение, независимост. Думи, които родиха българската нация.“

Вицепрезидентът заяви, че Илинденско-Преображенското въстание е продължение на делото на българските възрожденци. „Без миг колебание, рамо до рамо с братята си от Македония, преображенци се хвърлиха в огъня като априлците, тръгнаха на неравна, но решителна борба срещу неправдата – някой друг да чертае съдбините ни, срещу териториалните кроежи и интересите на Великите сили“, посочи Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента за тогавашните Велики сили статуквото на Балканите е било по-важно от страданията, от робските неволи и безчинствата, от поруганите домове и потъпканата свобода. „Срещу „болната империя“ се изправяха обикновените българи, тук от българската земя, от Мизия, Тракия и Македония, за да защитят чест, да бъдат един род и една родина“.

Опитите за делене на героите на Илинденско-Преображенското въстание и за пренаписване на историята вицепрезидентът определи като кражба на памет, оскверняване на саможертвата, предателство към миналото. „Илинденско-Преображенското въстание изгради българската ни идентичност, формира самосъзнание и български дух. Няма място нито за премълчаване, нито за свенливо споменаване“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът Йотова подчерта, че от началото на мандата с президента Радев всяка година участват в честванията на Петрова нива. „Правим го, защото сме убедени в каузата на тракийците, от преклонение към историята и от дълг към бъдещето“, посочи вицепрезидентът. „Ще продължаваме да настояваме за справедливост за тракийските бежанци, въпреки че през последните години българското правителство изостави въпроса, явно за него е политически некоректен“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските дружества в България и на неговия председател г-н Премянов, на община Малко Търново и на всички потомци на тракийци, които пазят жив спомена и предават на поколенията трагичния, но славен разказ за героичната и кървава 1903 г. „Винаги съм се прекланяла пред силата на тракийците. Заветното „Прощаваме, но не забравяме“ тече в нашата кръв, това е българският дух. За миналото прошка може да има, но за бъдещето, което ще изградим за децата ни – не“, изтъкна Илияна Йотова.

През паметника на загиналите в борбите за присъединяване на Одринска и Беломорска Тракия и Странджа към свободна България, бяха поднесени венци и цветя от СТДБ, от тракийските дружества в страната, от държавни институции, от кметове, от депутати и представители на политически партии и от признателни граждани.

След поднасянето на венци и цветя пред мемориала официално беше открита единствената у нас изложба на открито „Картографският образ на Странджанския край през вековете“, в която са включени 12 карти, отразяващи природните или социално-икономическите условия на тази територия към определени исторически моменти чрез подбрани картографски изображения на Странджа, съхранени в световните архиви и картографски колекции.

В линковете може да се прочете информация от медиите за поклонението на Петрова нива:

http://www.focus-news.net/news/2020/08/19/2799114/krasimir-premyanov-sayuz-na-trakiyskite-druzhestva-ilindensko-preobrazhenskoto-vastanie-e-chisto-balgarsko.html
 

http://www.focus-news.net/news/2020/08/19/2799097/balgariya-spazi-traditsiyata-na-petrova-niva-i-pochete-preobrazhentsi-obzor.html

https://kanal3.bg/news/132710-Viceprezidentat-na-Petrova-niva%253A-Tri-dumi-%E2%80%93-svoboda%252C-obedinenie-i-nezavisimost%252C-rodiha-balgarskata-naciya


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн