Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Фолклорен концерт - спектакъл „Преображение Господне в Странджа 1903 година“, посветен на 117 години от Илинденско-Преображенското въстание

На 18 август 2020 г. известни народни певци и ансамбли участваха във фолклорния концерт – спектакъл „Преображение Господне в Странджа 1903 година“, организиран от Сдружение „Пенсионерски клуб – Пристанище Бургас“ със съдействието на Община Бургас.

Концертът бе посветен на 117 години от Илинденско-Преображенското въстание.

На сцената се изявиха фолклорният ансамбъл към „Лукойл – Нефтохимик“, фолклорна група при читалище „Ангел Величков“ - село Росен, Община Созопол. Изключителен интерес  предизвика на групата за автентичен фолклор „Странджанска огърлица“ при „Пенсионерски клуб – Пристанище Бургас“ със солисти Гинка Мъжгилова, Йорданка Ялъмова и Мария Григорова.

Свои стихове рецитира тракийската поетеса Елена Великова.

Организаторите и участниците в концерта получиха от Кр. Премянов – председател на СТДБ  поздравителен адрес, в който се казва следното:

УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ ГОСТИ,

Съюзът на тракийските дружества в България приветства Вашата инициатива за отбелязване на 117 години от Илинденско-Преображенското въстание.
Преди 117 години нашите деди в Одринския край, в Родопите, Македония и Странджанско, се вдигнаха на самоотвержен бунт срещу тиранията и подтисничеството на вековния поробител, за да защитят с оръжие в ръка правото си на свободен и достоен живот. Тяхната борба среща подкрепата на  целия български народ. Героизмът на въстаниците и тяхната саможертвата са проява на естествения стремеж към политическа и национална независимост, към свобода и човешки правдини.

Съюзът на тракийските дружества в България организира всяка година Националното тракийско поклонение на Петрова нива, по време на което стотици хиляди българи свеждат глави в знак на признателност пред саможертвата на преображенци  в името на Отечеството. Смисълът на поклонението е да си припомним и осмислим героизма на участниците в него!

Вие като творци, отдадени на фолклорното изкуство, чрез  неговите  средства и възможности пресъздавате света на нашите предци и съдействате за популяризиране на тракийското културно и историческо наследство.

Приемете от името на Съюза на тракийските дружества в България горещи поздрави и пожелания за здраве и успешно съвместно сътрудничество в името на тракийската кауза!

С УВАЖЕНИЕ,
КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТДБ

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн