Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Славейно отбеляза 117 години от Илинденско-Преображенското въстание

Тазгодишният национален събор, който се проведе на 1 август 2020 г. в смоленското село Славейно, бе посветен 117-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание и 116 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов.

Традиционни организатори са Съюзът на тракийските дружества в България, община Смолян, кметството в с. Славейно, ГПК „Мурджов пожар”, читалище „Съгласие 1883” и Църковното настоятелство в с. Славейно.

Участие в събора взеха Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, , членовете на Върховния комитет: чл.- кор. проф. дтн  Георги Михов, Ели Воденичарова - председател на ТД „Родопи” в Асеновград, Кирил Киряков - председател на тракийското дружество в Сливен, Величко Пачилов - почетен председател на Централен клуб „Родопи”, Тодор Коруев – главен редактор на в. Тракия, доц. Митринов-член на ТНИ, местни граждани и гости на Славейно.

Програмата започна с панихида в памет на загиналите във въстанието, отслужена в храм „Св. пророк Илия” и продължи с поднасянето на венци и цветя. Доц. Митринов произнесе слово, посветено на Илинденско-Преображенското въстание и ролята на комитското село Славейно в него.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн