Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Представители на Съюза на тракийските дружества в България се поклониха пред подвига на Освободителите

140 години от Освобождението на София от османско владичество

На днешния ден преди 140 години София е освободена от османско владичество без насилия и пожари, благодарение на руските войски и българските войни.

Преди 140 години в храм „Света Неделя” в присъствието на генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите.

Днес, 140 години по-късно в  църквата „Света Неделя” Патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен.

„Всяка година, в първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история - освобождението си от вековното иноверно иго и полагане началото на своя нов, обновен и свободен живот” - заяви Негово светейшество.

„Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българското Освобождение! Да пребъде даруваната ни от Бога, но и извоювана с толкова много пролята кръв, българска свобода! Да пребъде и още повече да се задълбочава духовното единство между Православните църкви и народи!

Божието благословение, Неговата всепобеждаваща любов и великата Му милост да бъдат с всички нас! Честита и от Бога благословена годишнина от Освобождението на обичния ни столичен град”.

Под звуците на камбанен звън и литийно шествие до паметниците на генерал Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец, беше отдадена почит към героите, борили се за свободата на София.

На честването присъстваха Йорданка Фандъкова - кмет на София, д-р Тодор Чобанов - заместник-кмет, депутати и признателни граждани, които поднесоха цветя пред паметниците на загиналите за свободата на града.

Венци бяха поднесени и от името на президента Румен Радев.

Посланикът на Руската Федерация в България Анатолий Макаров отбеляза, че за него е голяма чест да представя Русия на днешните тържества, посветени на 140-годишнината от Освобождението на град София от османското иго. В словото си той подчерта, че „Събитията от преди 140 години са били не подарък, а заслуга резултат от дълга и кръвопролитна борба за свобода, за правото на България сама да определя своята съдба. Тази борба не би била възможна както без българските будители и опълченци, така и без самоотвержените руски воини, поставили на карта най-скъпото - живота си, заради бъдещето на братския български народ”.

Представители на Съюза на тракийските дружества в България с председател Кр. Премянов, заедно с представители на Тракийския научен институт и Софийското тракийско участваха в благодарствения молебен и в литийното шествие. От името на тракийци те положиха венци и цветя пред паметниците на генерал Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн