Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Църквата "Свети Свети Викентий и Анастасий" при фонтана Треви в Рим отново ще стане българска

Рим. Църквата "Свети Свети Викентий и Анастасий" при фонтана "Треви" в Рим отново ще стане "българска", това съобщиха за Агенция "Фокус" от Българската православна община в Рим. На празника на Рим 29 юни 2013 год. (Петровден), българският свещенник във Вечния град - архимандрит Климент, в присъствието на Н.Пр. Ангел Чолаков – посланик на България в Италия, и множество български вярващи, отслужи молебен за Божия помощ и благословение, пред вратите на оградата на изцяло затворената църква на Фонтана ди Треви в Рим.

Няколко дни по-късно, представители на висшите управленски кръгове на Ватикана от Римския диоциз, съобщиха на българския свещеник – архимандрит Климент, че вече е започнало решаването на проблема с ползването за богослужебни нужди на Храма „Св. Св. Викентий и Анастасий“ от Българската православна църковна община „Св. св. Кирил и Методий“ в Рим.

Като изразяват съжаление и извинение за всички трудности, пред които българите са били поставени до сега, висшите представители на Ватикана, чрез своя Римски викариат, се ангажират в най-кратък срок да организират извършването на някои основни ремонтни работи по поддръжката на храма, така че след летния период (и със сигурност преди края на настоящата година) храмът да бъде отново отворен и Българската православна църковна община „Св. св. Кирил и Методий“, Рим, да може да поднови спокойно своята дейност в него.

Тук трябва да се посочи огромната роля на гражданското общество в България за позитивното развитие на този неприятен случай. В разгара на конфронтацията, в България беше организирана подписка в защита на българската кауза. В Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) в София, бяха събрани и изпратени до Ватикана повече от 2000 подписа на студенти, докторанти и преподаватели.

В благородната акция особено се отличиха докторант Диана Стоянова и председателят на Студентския съвет на университета – Йордан Христосков. Журналистът Горан Благоев направи и излъчи по БНТ филм за този проблем. Много български печатни и електронни медии го отразиха по подобаващ начин. Представители на Св. Синод и Българската държава проведоха срещи с официалните представители на Ватикана в София, на които последователно изложиха възникналите проблеми и настоятелно апелираха за тяхното решаване. Ръководството на Българската епархия в Европа, най-вече в лицето на епископ Антоний, също отстояваше твърдо православната кауза да се запази храмът на сънародниците ни в италианската столица.

Приятелска подкрепа Православната община в Рим получи и от Съюза на Тракийските Дружества в България с председател Красимир Премянов. Особен принос за придвижване на проблема към неговото позитивно решение бяха срещите на проф. Стоян Денчев – Ректор на УниБИТ и Почетен председател на Съюза на народните читалища (СНЧ), проведени на основа на лични познанства и приятелства с представители на най-високите управленски постове из държавните среди на Италия и Ватикана.

Безспорно е, че Всевишният чу и молитвите на новия Български Патриарх и митрополит Софийски и Русенски Негово Светейшество Неофит. Основни двигатели на борбата за справедливата българска кауза бяха председателят на Българската православна община в Рим арх. Паулина Тихолова и младият и авторитетен български свещенник – архимандрит Климент Бобчев.

/Агенция "Фокус"

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн