Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
Председателят на СТДБ и Антон Киссе – председател на АБУ, проведоха срещи в НС

Днес, Кр. Премянов – председател на СТДБ  и Антон Киссе – председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната Рада, посетиха българския парламент и проведоха среща с М. Миков - председател на Народното събрание, С. Станишев -  председател на ПГ на БСП, Янаки Стоилов – председател на Комисията по външна политика на НС.

По време на срещата А. Киссе информира за обстановката в Украйна, за тревогите и надеждите на българската общност, 80% от която са тракийски бежанци. Според българите в Украйна най-важното е да се постигне политическо успокоение  на напрежението – както във вътрешен план, така и в отношенията Украйна – Русия.

Председателят на СТДБ постави въпроса за необходимостта от достойно отбелязване на 26 март - Ден на Тракия.

По-късно, по покана на В. Сидеров, бе проведена среща и с него.  Тема на разговора бе ситуацията в Украйна и необходимостта от трезв подход.

След срещата, бе дадена пресконференция, по време на която А. Киссе изрази надежда, че Украйна ще излезе от кризата с подкрепата на България и на Европейския съюз.

Антон Киссе беше приет от М. Попова – вицепрезидент на Република България и Кристиан Вигенин -  министър на външните работи. Темите на разговорите бяха свързани с възможностите за подобряване на положението на българите в Украйна и гарантирането на техните права, включително и по отношение на статута на българския език на регионално ниво. Външният министър увери председателя на Асоциацията на българите в Украйна, че българските държавни институции следят отблизо ситуацията и са готови да реагират, в случай че правата на българското малцинство в Украйна бъдат застрашени.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн