Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Благодарствено писмо до Съюза на тракийските дружества от Българската църковна общност в Рим

В изпълнение на План програмата на Съюза на тракийските дружества в България за 2013 г. делегация от представители на Съюза посети Рим и почете паметта на Капитан Петко Войвода пред паметника му на Гарибалдийския хълм.

Стечение на обстоятелствата ни срещна в центъра на Рим с представители на българската общност във Вечния град, които споделиха тревожни факти за невъзможността да използват за богослужебна, духовна и училищна дейност църквата "Свети Викентий и Анастасий",  предоставена на България от папа Йоан Павел Втори през 2002 г

Като представители на най-голямата патриотична организация, която милее за българщината и я защитава, приехме присърце молбата на българската църковна общност да  съдействаме според възможностите си Божията обител отново да стане дом на българите в италианската столица. (Виж подробности на сайта в информационното съобщение от 03.06.2013г със заглавие: Делегация от Съюза на тракийските дружества с традиционен ритуал пред паметника на Капитан Петко Войвода в Рим).

При завръщането си в България информирахме Председателя на СТДБ, който предприе необходимите стъпки за съдействие на българската общност в Рим. Оставаме с надежда, че окончателното решение ще бъде в полза на българите във Вечния град.

Поместваме благодарственото писмо от Архимандрит Климент Бобчев до Съюза на тракийските дружества, което можете да прочете като кликнете тук.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн