Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Честит 90-годишен юбилей на Надежда Недкова!

Днес, внучката на Михаил Герджиков Надежда Недкова празнува 90-годишен юбилей. По този повод представители на СТДБ честитиха юбилея на г-жа Недкова с пожелания за здраве и дълголетие.

Надежда Недкова е родена на 24 януари 1930 г. в град Стамболийски. Завършва гимназия в София, а след това се дипломира в Софийския университет със специалност „философия и история“. Като внучка на Михаил Герджиков тя от дете е свързана със съдбата на тракийските българи, прогонените от бащините си огнища.

Работила е като учителка и библиотекарка, а от 1983 г. до пенсионирането си г-жа Недкова работи като архивист в Тракийския научен институт. В съавторство с проф. Любомир Панайотов и Костадин Пандев, Надежда Недкова издава книгата „Михаил Герджиков. Спомени. Документи. Материали“.

През 2003 г., със съдействието на „Главно управление на архивите“ при Министерския съвет, в поредицата „Архивите говорят“ е публикуван сборникът „Михаил Герджиков и подвига на тракийци - документален сборник“, подготвен от Надежда Недкова и Евдокия Петрова.

През 2019 г., Н. Недкова написа книга за своя именит дядо Михаил Герджиков, издадена с логото на  издателство „Захарий Стоянов“ и със съдействието на Съюза на тракийските дружества в България. Премиерата на книгата „Михаил Герджиков. Живот и дело“ се състоя на 20 май 2019 г. в Литературния салон на Тракийския дом в столицата.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн