Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Честит 24 май - Ден на българската просвета и култура!

Скъпи тракийци,

Днес празнуваме 24 май - Ден на българската просвета и култура. На този ден се прекланяме пред делото на нашите първоучители и книжовници - Светите братя Кирил и Методий, канонизирани от църквата за светци, а на 30-ти декември 1980 г., обявени от папа Йоан Павел II за покровители на Европа.

Преди 13 века славянските първоучители разбиват триезичната догма и защитават правото на всеки народ да се просвещава и да слуша християнска проповед на своя роден език. Със своето дело светите братя Кирил и Методий поставят основите на третата европейска цивилизация - тази на православното славянство.

В историята на всеки народ има събития, които определят неговото място в човешката цивилизация. За нас, като българи, това събитие е създадената от Климент Охридски кирилица, която тръгва от България, за да покори целия славянски свят.

За тракийци писмеността и словото винаги са били стожер и символ на българската им националната идентичност, с която се гордеят и ревностно пазят.  Словото е най-мощното оръжие, което използват, за популяризиране на тракийското културно и историческо наследство, за защита на своите човешки и имуществени права, за защита на българщината.

24 май е денят, в който всеки от нас си спомня за своите учители и за възторжените слова на Стоян Михайловски: „Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз  сила нова, съдбините си ти поднови".

24 май е повод да поднесем своята признателност и уважение към преподавателите и към дейците на културата с дълбок поклон  пред благородството на техния труд!

Празничен ден е, но не съвсем, защото ще липсват песните на учители и ученици, няма да има колективно споделен празник.

В ден като днешния осъзнаваме, че празникът не е само спомен. Той, както и възпоменателните събития, са  ритуали, в който участва общност, сплотена от общи цели, а ние тракийци, които през настоящата година сме лишени от възможността да реализираме пълноценно своите мероприятия, най-добре разбираме какво означава това!

Да си пожелаем повече от всякога да ценим и пазим българската общност и идентичност, да уважаваме българското слово и национална култура, да  не стихват жаждата за знания, мъдрост и духовно възвисяване, защото няма нищо по-силно от знанието!

Честит празник!

Кр. Премянов,
Председател на СТДБ


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн