Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Честит Ден на народните будители!

Уважаеми тракийци,

1 ноември е Ден на народните будители! На този ден се прекланяме пред творците и пазителите на българската просветна и културна традиция, отдаваме заслужена признателност към тяхното дело.

Уникалният български празник на духовността се отбелязва за първи път през 1909 г. в Пловдив. За ден на будителите и паметта на Възраждането е отреден денят на най-големият български светец - Йоан Рилски, считан за небесен покровител и застъпник пред Бога за българския народ.

Няколко години по-късно (1922) тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски (1920-1923) предлага в Народното събрание 1 ноември да бъде определен за Ден на българските народни будители.

Днес изразяваме своята почит към създателите и пазителите на българската духовност, прекланяме се пред  Възрожденските просветители и участниците в Национално-освободителните борби, почитаме всички онези, които изковаха от словото най-мощното оръжие за духовно съграждане на следосвобожденска България!

В ден като днешния нека отдадем дължимото на народните будители, на всички учители и просветители, благодарение на които е запазена и се  развива българската духовност. Нека бъдем достойни наследници на делата им, за пребъде хилядолетната ни Родина!

Честит празник!

Красимир Премянов,
Председател на СТДБ      

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн