Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Честит Ден на независимостта!

Скъпи тракийци,

Обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г., е сред паметните исторически събития, заели заслужено място в историята на българската държава. Тази дата осмисля и борбите на тракийци.

Като компенсация за отхвърлената васалност на България, Русия опрощава дълга на Османската империя, останал от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава нейната независимост.

Обявяването на независимостта е историческо събитие, което ни дава основание за национална гордост и самочувствие, но и повод за размисъл. Тъжно е, когато в ден като днешния трябва да констатираме, че сме зависими и разединени от всевъзможни фактори. Тази констатация ни задължава да намерим обединителна  кауза, да запазим Родината си като наш дом и да изградим независима, демократична и благоденстваща България, обединителка на българите в отечеството и по света.

Нека отдадем почит на онези, които през 1908 година ни дадоха пример за държавническата мъдрост, отговорност и  единство в съдбовни за нацията ни моменти при отстояването на национални каузи.

Красимир Премянов,
Председател на СТДБ 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн