Актуално - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Гергьовден ден е! Честит празник!

На 6 май православната църка чества празника на Св. Георги Победоносец. Той е един от най-почитаните светци у нас. Покровител е на войнството, овчарите, нивите и стадата.

6 май е Ден на храбростта и на Българската армия. Празникът започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. Той е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. На 1 януари с указ № 1 е учреден военният орден за храброст - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. През 1946 г. традицията на празника е прекъсната, като той е обявен само за „Ден на пастиря“. Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

Гергьовден е един от най-големите пролетни празници, свързан с разцвета на природата.

Смята се, че на Гергьовден дъждът е плодороден и целебен. Ако на Гергьовден завали, дъждът се посреща с радост. Според народна поговорка „на Гергьовден всяка капка дъжд е жълтица“.

Българският народ почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Гергьовден е вторият най-празнуван имен ден в България след Ивановден. На този ден  празнуват носещите имената Георги, Гергана, Гинка, Ганчо, Генка и др.

Честит празник!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн