Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
Тържествено честване на 120 години от създаването на тракийско дружество в Ямбол

На 16 юни т.г. Ямболското тракийско дружество отбеляза  тържествено 120 годишнина от създаването си.  То е едно от първите дружества, създадено от прокудените от Одринска и Беломорска Тракия български тракийци, които през годините отстояват последователно българщината, пазят традициите на своите предци и са верни на техния завет: „да не забравят, но да не отмъщават”.

На тържествената церемония присъстваха Георги Славов - кмет на община Ямбол,  Георги Георгиев – кмета на община „Тунджа”, заместник- кметът Станчо Ставрев, Кр. Премянов – председател на СТДБ, членовете на Централното ръководство на СТДБ Петра Мечева, Тодор Ангелов, Михаил Вълов, председатели на тракийски дружества от страната, много тракийци и граждани на Ямбол.

Тържеството започна  с полагане  на венци и цветя пред Тракийския паметник.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев произнесе приветствено слово, в което подчерта, че тракийците са общност, която респектира с патриотичната си отдаденост и с чувството си за дълг и отговорност към националните идеали, към българщината, към християнската вяра и родовите корени.

Михаил Вълов – председател на ямболското тракийско дружество и заместник председател на УС на СТДБ,  награди с диплом и плакет за активна родолюбива дейност, посветена на тракийската кауза Георги Георгиев - кмет на община „Тунджа“, Станчо Ставрев - заместник-кмет и председателя на Съюза на тракийските дружества в България  Красимир Премянов.

Председателят на  СТДБ приветства ямболските тракийци като подчерта приноса им за развитието на организираното тракийско движение в България. За особени заслуги към тракийската кауза той награди Михаил Вълов със златен медал „Капитан Петко Войвода” с лента, а ямболското дружество с плакет „120 години организирано тракийско движение”.

Празникът завърши с тържествен концерт.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн