Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Варна беше домакин на Национално честване, посветено на 120-та годишнина от организираното тракийско движение в България

На 12 май т. г. във Варна се проведе Национално честване, посветено на 120-та годишнина от организираното тракийско движение в България.

Организатори на честването са: СТДБ, ТД „Капитан Петко Войвода” – Варна, със съдействието на Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия.

Началото на честването  започна с молитва, тържествено полагане на венци и цветя с военни почести пред паметника на Капитан Петко Войвода и тържествен марш на представителна част на Военноморските сили на Република България.

Венци и цветя положиха Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества, зам.- областният управител на Варна Дияна Агностева, зам.-кметът Коста Базитов, членове на Централното ръководство на СТДБ, представители на тракийските дружества от Пловдив, Бургас, Кърджали, Стара Загора, Средец, Айтос, Бяла, Вълчи дол, с. Светлен, Търговишко, с. Доброплодно (Варненско), с. Ветрен , отец Александър Чакарък от Българската църква в Одрин, Военните моряци на Република България, Варненска и Великопреславска митрополия, Генералното консулство на Руската федерация във Варна,, Областната дирекция на МВР, Варна, районните кметства на „Одесос“, „Приморски“,  „Младост“, „Владислав Варненчик“ и „Аспарухово“, Съюза на офицерите от запаса, Съюза на ветераните от войните и граждани на Варна.

Тържествени слова, посветени на 120-та годишнина от организираното тракийско движение в България, произнесоха Красимир Премянов – председател на СТДБ и Р. Вълчева – председател на ТД „Капитан Петко Войвода” – Варна.

В словото си Р. Вълчева- председател на Тракийското дружество „Капитан Петко Войвода” заяви: „Пет поколения варненци са верни на своите корени. Много скръб и душевна болка са изживели техните предци, напускайки своите къщи, ниви и работилници, обезлюдявайки цели села и градове в бягство към свободните райони на България. Лозенград, Чаталджа, Еникьой,  Чопкьой, Търново и мн. други са големите рани на дедите ни… Тракийците са хора с изключителни добродетели, природна интелигентност, трудолюбие, доброта, пестеливост. Тук воеводата Капитан Петко със свои съратници основава първото дружество. Историята ни не бе благосклонна към българските национални идеали, но вината за това не е наша. Наследниците на тракийските българи ще помнят имената на дедите си и делото им и ще превърнат борбата на тракийците в национална кауза. Неслучайно паметници на Капитан Петко Войвода има в цялата страна, има в Рим и Киев. Ние никога няма да забравим огромния принос на своя патрон“.

В словото си пред паметника на Капитан Петко Войвода Красимир Премянов подчерта: „Тракийската кауза е българска кауза. Тя не е само спомен от миналото. Имаме сериозната мисия да не допуснем неоосманизма да завладее България. Нямаме нищо против Европа и европейските ценности, но ние сме длъжни да защитаваме преди всичко националните си интереси и преди европейския, да развяваме първо българския флаг. Тракийската организация се е опитвала да влияе на българската политика. За 120 години е следвала цялата история на България и винаги е заемала една позиция. Това е българофилска организация – патриотична, но не националистична”.

Председателят на СТДБ прочете поздравителен адрес от Маргарита Попова – Вицепрезидент на Република България. Пълният текст можете да прочетете като кликнете върху линка: http://www.stdbg.org/images/vania/Pozdravitelen.pdf

Честването продължи с музикално-поетичен спектакъл „Сторете добро за България” в залата на Варненската опера и театър.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн