Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Тържествено честване на 26 март – Деня на Тракия и 103-та годишнина от Одринската епопея

Автор: д-р Ваня Ангелова ИВАНОВА

Денят на Тракия и тази година бе честван тържествено в София и в цялата страна. Тържествата, организирани от Съюза на тракийските дружества в България, тракийските дружества в страната и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, посветени на Деня на Тракия и 103-годишнина от Одринската епопея  започнаха със заупокойни молитви и продължиха с тържествени ритуали за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите.

Съюзът на тракийските дружества в България събра на националното тържество - поклонение представители на държавата и обществеността. Тържеството бе уважено от Маргарита Попова - вицепрезидент на Република България, Тодор Чобанов-заместник - кмет на Столична община, Иван Гранитски – писател и директор на издателство „Захарий Стоянов“, Ваня Кастрева – началник на РИО в София, депутати, представители на политически партии, на ВМРО и „Атака”, потомци на тракийци, граждани и гости на столицата.

Честването започна със заупокойна молитва в памет на загиналите герои на Тракия, която беше отслужена в храм „Св. Николай Софийски-Нови”.

Поклонението продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на духовния водач, будител и политик с тракийски корени Екзарх Антим I, чиято 200-годишнина отбелязваме тази година.

Тържествена церемония пред паметника на Одринци започна с музикално литературна програма и слово на Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България. В речта пропита с любов към Отечеството, вицепрезидентът акцентира на:

• доблестта на Българска армия, която през 1913 г. е действала така, че и до днес в учебниците по военно и тактическо изкуство се говори за нейния героизъм и преданост към родината, благодарение на които е превзета непревземаемата Одринска крепост;

• истината за тракийския погром, за етническо прочистване на тракийките земи и нерешеният до днес тракийски проблем;

• непоследователното поведение на политици и дипломати, които знаейки истината, не успяват да сложат до нея историческата справедливост;

• факта, че не търсим отмъщение, искаме да живеем в мир и добруване с всички, но в името на истината, допълнена с историческата справедливост;

• опитите да бъде подменена националната ни идентичност, които разделят обществото и го фрагментират;

• слабостта на българските политици и дипломати, чиято външна политика не е самостоятелна. В контекста на днешните тревожни реалности тя подчерта, че не чужди сили, а българската армията и българските служби, са тези, които трябва да охраняват и защитават границите и въздушното ни пространство.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов  поздрави българския народ и потомците на тракийци с Деня на Тракия, и поднесе специална благодарност на вицепрезидента за това, че дава пример как политиците трябва да се отнасят към историята и към днешния ни ден.

Тържествената част продължи с поднасяне на цветя пред паметника на Одринци. Венци в знак на признателност към загиналите бяха поднесени от председателя на Народното събрание, от министър-председателя, вицепрезидента, министъра на отбраната, кмета на столицата, парламентарната група на БСП, от СТДБ, от  потомци на тракийци и признателни граждани.

В тържествена церемония по случай отбелязването на Деня на Тракия в София участваха военнослужещи от Националната гвардейска част.

Тържественото честване на Деня на Тракия беше отразено от медиите. Виж подробно в рубриката на сайта: Актуално – В медиите.
 


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн