Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
В Сливен се проведе IV-та Национална среща на потомци на тракийски бежанци

Днес в Сливен се проведе IV-та Национална среща на потомци на тракийски бежанци. Съорганизатори на инициативата са Община Сливен, Тракийско дружество "Лазар Маджаров" Сливен и Съюз на тракийските дружества в България. В четвъртата поред среща, която се провежда под мотото "Завръщане към корените" участие взеха потомци на тракийци, които след събитията от 1913 година са се заселили в Сливен, Казанлък, Карнобат, Бургас, Несебър, Средец, Тополовград, Варна, Ямбол, Стара Загора и Русе.

Срещата бе открита от Божанка Богданова от СТДБ. Приветствени слова към присъстващите произнесоха  Кр. Премянов – председател на СТДБ и К. Милев – кмет на Сливен. На срещата присъстваха членове на Централното ръководство на СТДБ – П. Мечева, Р. Вълчева  и Н. Димитров, С. Ангелова – гл. редактор на в. „Тракия”, В. Стоянов – секретар на ТНИ, Л. Шопов - ръководител на работната група за компенсациите и обезщетенията към СТДБ.

Тази година срещата е посветена на 100-годишнината от Балканската война и от разорението на тракийските българи. Сред акцентите в програмата бе дискусията за имотите на бежанците от Тракия и Мала Азия. Присъстваха експерти от Държавния архив, които отговориха на актуални въпроси, свързани с документите за имотите на тракийци. Открита бе и фотоизложба.

Бяха връчени и отличията  на учениците, участвали в  конкурса за средношколци на тема: „100 ГОДИНИ ОТ БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ И РАЗОРЕНИЕТО НА ТРАКИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ”, организиран от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн