Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България

Днес, 2 юни 2020 г., се навършват 144 години от гибелта на Христо Ботев. Поет, публицист, революционер, той оставя трайна следа в българската национална памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Ботев живее в изключително драматични години от историята на България, в които е пряк участник. Цялото му творчество представлява безпощаден анализ на тогавашната  реалност, а животът му е непрекъснато търсене на пътя към политическа свобода и независимост, социална справедливост и морал. Той говори  за проблемите на народа с болка, изобличавайки предателството и демагогията на властващите и на продажната интелигенция.

Ботев е пример за национална гордост, особено в днешната реалност, в която измислени политикани, набедени поети и писатели не вдъхновяват, а отвращават мислещите хора, за които родина, патриотизъм и национално достойнство означават много.

Творчеството на поета се откроява по начин, присъщ на гений, чиито идеал е свободата, а любовта към българския народ и Отечеството са безгранични.

Едва ли някой би оспорил съвременното звучене на написаното от поета в друга епоха:

„Патриот е – душа дава за наука, за свобода,
но не свойта душа братя, а душата на народа!
Само знайте, за парата ... продава си и душата“.

Животът и делото на Ботев са вдъхновявали тракийци в техните борби за национално освобождение.

Тракийци, обединени в Съюз на тракийските дружества в България, днес сведоха глави в знак на почит и положиха цветя пред паметниците на поета-революционер в цялата страна.

Пред паметниците на Нейзнайния войн, на Ботев, Раковски, Левски и Капитан Петко Войвода, в Борисовата градина в гр. София,венци и цветя положиха представители на СТДБ и ТНИ, водени от председателя на Съюза Кр. Премянов.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн