Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Почит пред Ботев

На 6 януари т. г. се навършиха 174 години от рождението на Христо Ботев (25 декември 1847/нов стил - 6 януари 1848). Поет, публицист, революционер, той оставя трайна следа в българската национална памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Ботев живее в изключително драматични години от историята на България, в които е пряк участник. Цялото му творчество представлява безпощаден анализ на тогавашната  реалност, а животът му е непрекъснато търсене на пътя към политическа свобода и независимост, социална справедливост и морал.

Той говори  за проблемите на народа с болка, използва библейски и исторически образи, за да изобличи предателството и демагогията на властващите и на продажната интелигенция.

Творчеството на поета се откроява по начин, присъщ на гений, чиито идеал е свободата, а любовта към българския народ и Отечеството са безгранични. Едва ли някой би оспорил съвременното звучене на завещаното ни от поета, макар и писано в друга епоха:

„Патриот е - душа дава за наука, за свобода,
но не свойта душа братя, а душата на народа!
Само знайте, за парата ... продава си и душата“.

„Идеята за свобода е всесилна и любовта към нея сичко може да прави.”

„Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата.“

„Само онзи, който е живял, страдал и плакал с народа си - само той може да го разбере и да му помогне.“

Ботев ни завеща урок по национално достойнство, който трябва да научим, защото България стои над всичко!

Животът и делото на Ботев са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества в България се поклониха пред делото на поета-революционер в цялата страна.

Цветя пред паметника на поета революционер и пред паметника на Капитан Петко войвода в Борисовата градина в столицата положиха представителите на СТДБ: Кр. Беломорски, зам.- председател на Централното ръководство и председател на ТД „Тракия“ в София, Мария Божкова, зам.-председател на Софийското тракийско дружество, член-кореспондент проф. Георги Михов, член на ЦР на СТДБ,  Зорница Радонова, Искра Чернева, приятели и съмишленици на тракийци.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн