Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Представители на ЦР на СТДБ поднесоха цветя пред паметника на Съветската армия

75 години от победата над хитлерофашизма

Днешният ден е празник на победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война (ВСВ). Неговото начало се свързва с 9 май 1945 г., когато в предградие на Берлин е подписан акт за безусловна капитулация на Вермахта.

На 9 май 1945 г., благодарение на победата на Съветската армия в съюз с армиите на антихитлеристката коалиция, човешкият род бе спасен от фашистката опасност. Това е историческата истина и тя не може да се подменя, манипулира и пренаписва в името на конюнктурни цели!

Днешният ден се отбелязва като ден на победата от всички признателни народи и от мнозинството българи, които никога няма да забравят ролята на Червената армия, изпълняваща патриотични и общочовешки задачи при победата над нацистка Германия във Втората световна война.

Уместно е да си припомним, че британският премиер Чърчил настоява България да бъде сурово наказана за участието й на страната на хитлеристката коалиция по време на войната. Потомците на тракийци никога няма да забравят, че част от това наказание на победена България е загубата на Беломорска Тракия.

Документите са категорични, че запазването на предвоенните граници на България по време на Парижката конференция се дължи на блестящата защита на Съветската делегация, която използва като аргументи антифашисткото и партизанско движение в страната по време на ВСВ и участието на българските войски в заключителния етап на войната на страната на антихитлеристката коалиция.

Съвсем основателно проф. Д. Григорова акцентира на необходимостта „Да помним, че през ХХ век залагаме винаги на грешната страна, донякъде е било и наложен избор, но и липса на гъвкавост и решителност. Да помним, че в концлагерите са избивали и славяни, защото са смятани за получовеци [Untermenschen], т.е. 9 май е и велика славянска победа над нарцистичен расистки проект, в случая нацисткия“.

Днес, на 9 май, венци и цветя пред паметника на Съветската армия в София поднесоха Кр. Премянов - председател на СТДБ и Кр. Беломорски - зам-председател на ЦР на СТДБ, в знак на благодарност и поклон пред жертвите, дадени от милионите бойци на Червената армия.

Честит ден на победата над фашизма!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн