Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Декларация на ЦР на СТДБ

Относно: позициите на тракийци по важни вътрешни и външнополитически въпроси, разминаващи се с позициите на държавния глава

Българската общественост внимателно следи вътрешно и външно-политическите изяви на Президента Росен Плевнелиев и своевременно дава своите обективни оценки за тях. В обществото битуват остри критики по редица конкретни регионални и общоевропейски въпроси, нетактично засягани от държавния глава.

Неотдавна Президента си позволи да изрази странна,  меко казано, позиция на България по повод събитията в Украйна, Крим и ролята на Русия за ситуацията в Черноморския регион и Европа. В нея се настоява за по-твърда антируска позиция на нашата страна.

Като президент Росен Плевнелиев следва да  представлява интересите на целия български народ, а в конкретния случай можем категорично да кажем, че изопачи убежденията на милиони граждани, които не мислят като него. Твърдо се противопоставяме на изяви, противоречащи на националните интереси.

СТДБ отстоява правата и интересите на стотици хиляди потомци на бежанците от Тракия и от Мала Азия, които очакват морално, историческо и материално възмездие за геноцида, извършен над техните предци в периода 1913-1925 г.

Длъжни сме да припомним, че през 1913 г. редовната турска армия избива десетки хиляди  жени, деца, младежи и беззащитни възрастни българи и насилствено ги прогонва от собствените им имоти. Унищожени са 280 български училища, десетки църкви. До 1925 г. са конфискувани близо 4 млн. декара частна българска земя, която и до ден днешен незаконно се ползва от турски „собственици”. През този период са прогонени общо над 350 000 бежанци.

Днес Република Турция отказва да признае техния статут, както и акта на геноцид. Не поднася извинение и няма намерение да решава въпроса за справедлива компенсация за деяния, за които според действащото международно право няма давност.

Ние не искаме Тракийският въпрос да бъде тежест в иначе добрите българо-турски отношения. Ние желаем той да бъде решаван равнозначно, както България вече е изплатила над 1 млрд.лв пенсии и др. на изселниците, предоставила им е неправомерно двойно гражданство и реагира безропотно на всеки, дори незначителен въпрос още при първо поискване от турска страна.

От встъпването му в длъжност  от г-н Плевнелиев не сме чули  негова  позиция по този принципен, общонационален въпрос, в която да се защитят справедливите искания на тракийци и малоазийци, а те засягат престижа и авторитета на цяла България.

Г-н Плевнелиев, оставете глобалната политика на втори план! Използвайте властта си и покажете Вашата твърдост при решаването на конкретните проблеми на българските граждани със съседните страни, защото именно това ще бъде реален принос за по-голяма сигурност в региона и на европейския континент.

Що се отнася до вътрешния конфликт в Украйна нашата единствено възможна позиция като държава е да се пледира към САЩ, Русия и Европейския съюз да съдействат за мирното му уреждане и за влизането му в руслото на международното право. Наша обща грижа трябва да бъде, също така, защитата на многохилядната българска общност живееща там.

Българската позиция към Русия и Украйна трябва да се измерва единствено с уважение, доминация на нашата духовна и православна връзка и желание да развиваме приятелството и сътрудничеството с тези страни. Не бива да забравяме решаващия принос на братския руски народ и руската държава за освобождението на България от турско робство и защита на българските национални интереси на международното поле. Никога не трябва да забравяме стотиците, хиляди жертви, които Русия и народите на Русия дадоха за свободата и независимостта на България.

Силно се надяваме,че ще се вслушате в нашите препоръки!

11 октомври 2014 г.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн