Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Делегация на СТДБ в Брюксел

На 6 ноември СТДБ проведе в една от залите на Европейския Парламент в Брюксел конференция на тема: "Помним миналото, създаваме бъдеще с Еврорегион Тракия".

В делегацията, водена от Председателя на съюза Красимир Премянов, бяха включени 20 председатели на тракийски дружества от страната, членове на ЦР и Върховния комитет, както и учени от Тракийския научен институт начело с Директора член.кор. на БАН В. Проданов. Визитата на тракийци бе осъществена по покана на евродепутата Ивайло Калфин и с активната помощ на Маруся Любчева. Тя започна с посещение на едно от заседанията на Групата на социалистите и демократите в ЕП. Тракийци бяха специално поздравени от водещия заседанието и посрещната с ръкопляскания от евродепутатите. За самата конференция дойдоха много млади хора, работещи в Европейския Парламент, както и гости, сред които външния министър Кристиян Вигенин, посланиците ни в НАТО, ЕС и Кралство Белгия. В залата  бяха всичките ни евродепутати от групата на социалистите и демократите, както и Антония Първанова от Алианса на либералите и демократите в Европа. Конференцията откри Маруся Любчева, която обяви, че целта й е да свържем историята с бъдещето и затова е изцяло посветена на Тракия.

Според Ивайло Калфин, ръководител на Делегацията на българските социалисти, целта на посещението на тракийци е да се постави отново пред европейските институции проблемът за обезщетенията "Той е постоянен и системен, и затова посещението на СТДБ е толкова важно. Ние ще го поставяме по цивилизован, но твърд начин:, обеща евродепутатът.

Директорът на ТНИ, член.кор. В. Проданов, представи книгата на акад. Георги Марков "България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913". Самият автор припомни думите на Джеймс Баучер за "голямото българско чудо, когато нацията победи империята".

Проф. Светлозар Елдъров представи "библията на тракийци" - книгата на Любомир Милетич "Разорението на тракийските българи 1913 г.".

От своя страна председателят на СТДБ Красимир Премянов представи идеята за Тракия без граници - Еврорегион Тракия.

След конференцията, председателят на СТДБ, заедно с Маруся Любчева и Васил Проданов, проведе срещи в Главна дирекция "Разширяване". Там тримата са представили нерешените ни въпроси с Турция. Те са запознали събеседниците си с историята на тракийци и са акцентирали на факта, че СТДБ се развива по европейски стандарти.

На 7 ноември бе проведена и среща с Ханес Свобода, председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП. Оказало се, че г-н Свобода е добре запознат с въпросите на тракийци покрай инициативите на Маруся Любчева и Евгени Кирилов. Той смята, че те трябва да се решават на полето на патриотизма, но не и в тясното пространство на национализма и конфронтацията.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн