Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Денят на Тракия

Скъпи тракийци,

26 март е ден за помен и поклонение пред подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета по време на Балканската война.

На тази дата през 1913 г. Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов превзема Одрин. Българският войник изумява света със своя подвиг, който слага край на Балканската война. Последвалият Лондонския мирен договор от 17 май 1913 г., предоставя почти цяла Тракия на запад от линията Мидия-Енос на България. Това е смисълът на този ден, който ние, тракийци почитаме. Датата 26 март символизира съдбовни събития - бойната слава на българската войска и стремежът на тракийските българи към свобода и присъединяване към Отечеството.

Триумфът от победата много скоро е помрачен от трагедията на стотици хиляди българи, които през лятото и ранната есен на 1913 г. са подложени от турската войска и башибозук на гонения, разорение и физическо унищожение. Погромът над тракийци няма аналогия в новата ни история.

Години наред тракийци сами почитат 26 март като Ден на Тракия и отправят предложения към държавната власт да превърне този ден в официален празник.

С постановление № 62 от 23 март 2006 г. Министерски съвет на Република България обявява 26 март за Ден на Тракия. Оттогава Денят на Тракия се чества тържествено в цялата страна като ден за памет и почит към хилядите тракийски българи, прогонени от Одринска и Беломорска Тракия, намерили подслон в пределите на България.

Почит и преклонение пред болката и величието на невинните жертви, които ще останат завинаги в олтара на Отечеството.

В търсене на справедливост ние, тракийци сме толерантни, не търсим мъст за претърпените злини и спазваме завета на нашите предци „Не забравяйте, но не отмъщавайте“.

Толерантността, човечността и търпението, са качества, които са ни нужни и днес, за да се справим  с предизвикателствата на времето, в което живеем!

Поклон пред героите, загинали за тракийската кауза и за обединението на българските земи!

Да живее България!

Красимир Премянов,
Председател на СТДБ

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн