Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Председателят на СТДБ е включен в българската делегация, водена от държавния глава Румен Радев в Рим и Ватикана

Днес, 26 май 2021 г. за Рим замина българска делегация, водена от президента Румен Радев, която ще бъде приета на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

В българската делегация за посещенията в Рим и Ватикана са председателят на СТДБ Красимир Премянов, членът на ВК на СТДБ Иван Гранитски, министърът на културата Велислав Минеков, представители на Българската православна църква и на Католическото вероизповедание в България.

За да отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, тази година с българската делегация пътува и делегация от Република Северна Македония, ръководена от президента Стево Пендаровски. В състава на делегацията на Република Северна Македония, са министърът на културата Ирена Стефовска и министърът на външните работи Буяр Османи.

На 26 май, в Рим, участниците в делегацията ще отдадат почит пред паметника на легендарния български войвода и революционер Капитан Петко войвода, който от декември 2004 г.  извисява ръст редом със статуята на Гарибалди на легендарния хълм „Джаниколо“ над Рим. Монументът на легендарния  войвода е издигнат със съдействие на Съюза на тракийските дружества в България,  българското Министерство на външните работи,  посолството на България в Рим,  с помощта на римската община и кметството на район Джаниколо.

На 27 май, държавният глава Румен Радев и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск.

Българската делегация ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн