Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Председателят на СТДБ бе гост на Кръгла маса на тема: „Левите алтернативи за Европа”

Днес в хотел „Родина” се проведе Кръгла маса на тема: „Левите алтернативи за Европа” под патронажа на евродепутата Татяна Жданок от Латвия, Политически групи: Зелените / Европейски свободен алианс. В дискусията участваха представители на Италия, Гърция, Литва, Латвия, Полша, Украйна, Русия и Молдова. С доклади и изказвания в дискусията се включиха авторитетни учени като проф. Сергей Кургинян, Т. Жданок, Дж. Киеза, Ал. Палетскис, Антонио Ингроа, З. Захариев и др.

В конференцията се включи и посланика на Република Сирия в България, който даде характеристика на конфликта в Сирия като конфликт между ислямски фундаменталисти и терористични организации като Ал Кайда и гражданското и светско управление на Сирия.

Поканен като гост, председателят на СТДБ приветства участниците в конференцията и акцентира на наболели глобални, общонационални и европейски въпроси. Сред тях той открои  пренебрегването на неправителствения сектор и ролята на обществените организации при решаването на съвременните проблеми; значимостта на проблема за мира и мирното решаване на споровете като приоритет на левите и прогресивни сили; съотношението между националното и интернационалното в европейската общност при което доминират интересите на големите страни; необходимостта НАТО да се превърне в система за колективна сигурност; ролята на медиите, които все по-често загърбват обществените интереси и дават приоритет на интересите на своите собственици; трактовката на Русия за мирно уреждане на сирийския конфликт, която на практика спаси авторитета и ролята на ООН; ролята на патриотичните движения и организации във формирането на общоевропейската и национална политика, насочени към разрешаване на острите социални проблеми на хората.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн