Актуално - В медиите
 
 


Тракийски дружества
Красимир Премянов, СТДБ: Съборът на Петрова нива е послание и щафета към младото поколение, които трябва да му бъдат предадени от неговите предци герои. Интервю за Агенция „Фокус"

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов в интервю за Агенция "Фокус" за възпоменателния събор на Петрова нива по повод 118 години от Илинденско-Преображенското въстание. 

Фокус: Г-н Премянов, за поредна година ще се състои възпоменателния събор на Петрова нива. Защо е важна тази традиция за нас като българи?

Красимир Премянов: Години наред Община Малко Търново и Съюзът на тракийските дружества в България, както и Регионалният съвет на съюза отбелязва това събитие. Тази година то ще мине като национално честване под почетния патронаж на президента Румен Радев. Защо е важно? Важно е, защото когато настоящето е трудно и бъдещето не е съвсем ясно, трябва да черпим вдъхновение от героизма на нашите предшественици от славните събития, които са записани в нашата история. За съжаление те са записани в историята с кръв и много саможертва. В дадения случай това голямо събитие е свързано с нещо, което българите са показали на целия свят, а именно, че не приемат решенията на Берлинския конгрес. След конгресите в Смилево и Солун на „Тракийското Оборище“ на Петрова нива вземат решения да подпомогнат братята от Македония и Родопите в битката за национално освобождение и целокупност на България. Важно е самото събитие само по себе си, защото сами сме направили въстанието, без ничия помощ. Второ, показан е свободолюбивият дух на българина, който не приема наложения мир, който го лишава от свобода и от голяма част от Родината. Трето, защото само по себе си, това е много голямо събитие, в което са вписани имената на много герои, на войводи, на хиляди тракийци, които са провели това въстание. 

Фокус:Случайно ли е, че тази година съборът съвпада с годишнината от Шипченската епопея?

Красимир Премянов: Няма случайни неща. В дадения случай двете събития са знаци на едно и също  съдържание - битката за свободата на България. Много е радостно, че не едно, а много събитие има, които могат да покажат готовността на българите да загиват в името на свободата и целокупността на България. 

Фокус: Можем ли да кажем, че преображенският акцент подчертава  чисто българския характер на Илинденско-Преображенското въстание?

Красимир Премянов: Естествено, аз неслучайно напомних предходните събития  - Смилево и Солун, където българите са вдигнали въстанието. Преображенци са го обявили, за да помогнат на своите събратя българи. Никой не може да отнеме тази част от историята на България, колкото и опити да прави. Това е едно общобългарско въстание, което българите от тези краища на България, загубили от Берлинския конгрес, се вдигат, за да преодолеят несправедливостите. 

Фокус: Очаквате ли засилен интерес към събитията на Петрова нива тази година?

Красимир Премянов: Интересът е безспорен. Друг е  въпросът, че сегашните условия на пандемия затрудняват много от хората, които биха желали да присъстват. Знаците на уважение към събитието с присъствието на президента, на вицепрезидента, на официални гости и на тракийци от цяла България, са достатъчни, за да покажат националната значимост на това събитие. 

Важното в това събитие е да отправи послание към младото поколение. Ако ключовата дума от съдбата на тракийци, е била разорение и героизъм - днес тя е съзидание и воля да работим за просперитета и духовното развитие на България. В този смисъл това е послание и щафета към младото поколение, които трябва да му бъдат предадени от неговите предци герои. Нека те следват девиза на тракийските герои: "“Да не забравяме, но да не отмъщаваме“. 

Деница КИТАНОВА

http://www.focus-news.net/opinion/2021/08/21/55608/krasimir-premyanov-stdb-saborat-na-petrova-niva-e-poslanie-i-shtafeta-kam-mladoto-pokolenie-koito-tryabva-da-mu-badat-predadeni-ot-negovite-predtsi-geroi.html
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн