Актуално - В медиите
 
 


Тракийски дружества
Крacимир Прeмянoв в интервю с М. Атанасова за ФAКТИ: Cрeщу кoрупциятa трябвaт колективни усилия и борба

„Румeн Рaдeв и Илиянa Йoтoвa ca хoрa, кoитo бeзкрaйнo дoбрe пoзнaвaт трaкийcкaтa кaузa“, пocoчи прeдceдaтeлят нa Cъюзa нa трaкийcкитe дружecтвa в Бългaрия

„В настоящата предизборна кампания чуваме много декларации, че за 24 часа ще се решат всички проблеми. Трябва да е ясно и да се осъзнава, че всички позитивни явления в държавата са процес, не са еднократни действия. Те не приключват с декларации, с избори. Това е дълъг процес, който трябва да бъде наситен с богато съдържание“. Това каза в интервю за ФАКТИ председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов.

Разговаряхме с него както относно миналото на България, нейната история, така и за историческата памет и предизвикателствата пред бъдещето на страната ни.

Разговорът започна от изложбата „125 години организирано тракийско движение в България“, която в момента обикаля страната.

“Едно от нещата, които това събитие популяризира, е историята на тракийското движение. Отправя едно послание към младите българи да знаят историята на тракийските българи, може да се разглежда и като част от тяхното патриотично възпитание и мотивация”, коментира Премянов. „Изложбата се възприема много добре, с голям интерес. Беше на открито в центъра на София - в градинката пред „Кристал“, около две седмици и половина. Има интерес, хората се запознаваха с нея, нямаше вандалщини, каквито се случват често на такива събития“, разказа той.

„Духът на съзидание трябва да доминира в съзнанието на младите българи, за да направят родината такава, каквато искат да бъде - да не бъде вкарвана в най-неблагоприятните класации на най-бедната, изостанала държава в Европейския съюз. Мотивацията трябва да е градивна - да правим, да ставаме, да строим. Подобни изложби и прояви, които насочват вниманието към героичната история на България, идват на помощ при възпитанието на младите поколения, за да цени това, което има, да го развива и утвърждава”, смята още Красимир Премянов.

На въпроса дали действията на Съюза на тракийските дружества в България е насочен именно в посока възпитание на младите, той отговори: „Това безспорно е пряка и косвена цел в нашите прояви, иначе се получава самоцелно отбелязване на събития, с които си спомняме историята, без да се прави връзка между минало, настояще и бъдеще. Такава връзка трябва да се прави. Бъдещето е свързано именно с възпитанието на младото поколение, неговата активна дейност „на ползу роду“ и в полза на отечеството”.

Разговорът премина именно към бъдещето на България. На въпроса как можем да излезем от лошите класации, той отговори: „Това е тема, която трябва да ангажира всички поколения на съвременна България - да се настроим позитивно, да проявяваме по-голяма склонност за национално съгласие в името на цели, свързани с просперитета и развитието на България. Трябва да се борим с негативните явления, свързани с поведението на участниците в управлението на страната. Борбата с корупцията не може да се развива самостоятелно, ако те не са ангажирани с нея. Остра и жестока борба срещу корупцията и с носителите на това явление - това е първото нещо.

Второ, повече възпитателна работа с учениците и с младото поколение. Аз мисля, че социално-педагогическият характер на училището продължава да бъде изключително важен. Като започнем от съдържанието на учебниците, така и в самия учебен процес трябва да бъде заложено това мотивиране на младото поколение с позитивните факти от нашата история и с основните задачи, които нашето минало поставя пред днешния български младеж”.

Според Красимир Премянов в настоящия политически процес волята за това остава декларативна, но не и фактическа. „В настоящата предизборна кампания чуваме много декларации, че за 24 часа ще се решат всички проблеми. Трябва да е ясно и да се осъзнава, че всички позитивни явления в държавата са процес, не са еднократни действия. Те не приключват с декларации, с избори. Това е дълъг процес, който трябва да бъде наситен с богато съдържание, с една класическа формула за управление, в която освен разработка и изпълнение, влиза и контролът върху поведението и резултатите. Влиза още и строгото порицание до крайната отговорност, предвидена в Наказателния кодекс, за носителите на тези явления.

Срещу престъпността, една от които в момента е особено актуална и опасна за обществото - корупцията, трябват колективни усилия и борба. Престъпността, корупцията са може би сред основните причини за бедността и изостаналостта на страната”.

„Усилията трябва да са обединени - и на обществото, и на държавата. Никой не може да свърши нищо сам. Само колективното усилие в една и съща посока може да помогне - и съдържанието на учебниците, и учебният процес, и медийната среда, и, ако щете, музикално-информационната среда. Това е комплекс от фактори, които определят съзнанието и мотивацията на днешното младо поколение”, каза Премянов и допълни: „Обществото не може да се изключи от този процес. То трябва да играе активна роля. Гражданското общество в България трябва да е активно“.

По-рано този месец представители на тракийската общност обявиха публично подкрепа за президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова на предстоящия в неделя президентски вот. Попитан за това, Красимир Премянов коментира: „Имаме две причини да подкрепяме Румен Радев и Илияна Йотова. Първо, това са хора, които безкрайно добре познават тракийската кауза. Те самите са с такъв произход и знаят от своите близки каква трагедия е преживяла тази част от българския народ - като започнем от първия геноцид на Балканите 1913 година с унищожението на над 67 хиляди българи от най-малка невръстна възраст, бебета, до старци, също и това, което Любомир Милетич нарече трагедията на тракийските българи, която заслужаваше да бъде определяна като геноцид.

„Разорението на тракийските българи през 1913 година“ е заглавието, което той използва, защото тогава понятието „геноцид” не е съществувало в международното право. Над 367 хиляди души са прокудени от родните места и ограбени. В момента никой не се сеща за тях, с изключение на президентската двойка. Никой друг не се сеща да говори за обезщетението на тракийските българи, за защитата на материалните и моралните им права. Разчитайки на тяхното съдействие и заявяване на международното поле, това е една голяма възможност голяма част от българския народ да получи подкрепа в тази посока. Не без значение е също и фактът, че това са хора, които демонстративно участват в основните наши прояви - например на Петрова нива, където отбелязваме годишнини от Илинденско-Преображенско въстание, поставяйки български акцент на това събитие, което огорчава малко нашите съседи, които смятат, че Илинденско въстание не е българско.

Също така с тяхното участие организираме Националното тракийско поклонение в Маджарово, където отбелязваме трагедията на тракийските българи. Там и на много други наши прояви като националното поклонение на Илиева нива край Ивайловград, където отбелязваме гибелта на над 200 дечица, избити по най-жесток начин, или пък като Национален тракийски женски събор-поклонение в крумовградското село Аврен, където отбелязваме гибелта на 42 жени, избити отново по най-жесток начин.

Президентската институция има сериозно и достойно представителство във всички тези събития, както и ангажимент към тракийските българи. Това е една от причините да подкрепяме президентската двойка”.

„От друга страна, методът на сравнението ни позволява още един път да бъдем сигурни в нашия избор. Мисля, че първият мандат показа отговорност и достойнство на президентската институция в лицето на Румен Радев и Илияна Йотова. Смятам, че вторият мандат ще даде още по-добри резултати. Не подценявам останалите, радвам се, че сред голямото многообразие от кандидати участват и достойни хора. Това издига равнището на президентското състезание. Мисля, че ще бъде полезно за страната, ако президентската двойка румен Радев и Илияна Йотова продължат своя мандат”, посочи още Премянов.

Споменавайки нашата съседка Северна Македония, на въпроса каква трябва да е политиката на България спрямо РМС, той отговори: “Най-главното според мен е да бъдат създадени условия за водене на диалог и за развитие на позитивни, икономически, търговски и културни отношения. Това е дълъг процес, а много време е изтървано. Според мен днес най-важното е да не се превръщаме във враг на нашите братя от сегашна Северна Македония. Какво виждаме, много повече проблеми на тази република създаде другата ни съседка - Гърция.

Гърция успя по един много дипломатичен начин да защити своя интерес, а в момента дори е сред приятелите на Северна Македония. Ако четем медиите в РМС, ще останем с впечатлението, че българите са най-големият противник на своите събратя там. Трябва ни умна политика с дългосрочна визия и с добре разработен план за развитие на многостранни отношения в средносрочна перспектива. Имаме ли като основа това - контактите, културните връзки, постепенно тази тенденция, която в момента доминира сред националистите в Северна Македония, ще се пречупи.

В края на разговора Красимир Премянов коментира възможностите пред България след президентския и парламентарния вот тази неделя.

„Ако политиците, които сега участват в състезанието, знаят, че ще унищожат политическата система такава, каквато я заложихме в новата Конституция на Република България, няма да направят правителство. Трябва да са склонни към компромис, да търсят формула, която ще им даде основание да го постигнат.  В страната трябва да има пълноценно правителство. Служебното правителство може да има немалко успехи и добри резултати, но то е с ограничени възможности. Без парламент, то не може да взима решения, които се основават на нормативните актове, приети от парламента“, завърши той.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн