Архив
 
 


Тракийски дружества
Съюзът на тракийските дружества в България ще отбележи 125 години от началото на организираното тракийско движение

Интервю на д-р Ваня ИВАНОВА с Кр. Премянов - председател на СТДБ

- Г-н Премянов, през 2021 г. се навършват 125 години от началото на организираното тракийско движение? Съюзът на тракийските дружества в България ще отбележи ли подобаващо годишнината?

- Тракийската организация създаде своя съвременна традиция с провеждането на масови прояви на исторически места и дати. Като радетели на тракийската кауза, която е неотделима част от българската, ние ще останем верни на своята традиция  и през следващата година, ще организираме и участваме в ключови и символни за тракийската организация събития, които ще минат под мотото „125 години организирано тракийско движение в България“. За целта е  изработена програма.

- 125-годишната история на Тракийската организация е свидетел на многобройни вътрешни борби, конфликти и опити за разцепление. С какви мотиви беше направен последният опит за разцепление?

-Като всяко обществена организация и тракийската не е застрахована от вътрешни борби и разцепления. Опити за разцепление се наблюдават още в далечната 1921 г., както и след това. През последните години много конюнктурни личности и партии се опитаха да приватизират и използват тракийската кауза, като трамплин за собствено кариерно израстване или лично облагодетелстване, но успехите им бяха временни. Предишното ръководство на Съюза, основавайки се на морални императиви е предоставило част от материалната база на организацията на тракийските дружества срещу уставни задължения да отчитат част от приходите си в СТДБ. За съжаление живеем във времена, в които морални императиви и уставни задължения за някои не означават нищо. Но за мнозинството тракийци  моралът е издигнат в култ и те отказват да приемат разпиляването на имуществото на организацията и смяната на предназначението на тракийските домове, някои от които са превърнати в магазини, ресторанти, кантори и казина. Съюзът на тракийските дружества в България е създаден от достойни хора, чиито наследници днес са ентусиасти, работещи в цялата страна, които с нищо не заслужават недостойния подход от страна на председатели на дружества във Варна, Бургас, Кърджали и Пловдив, позволяващи си да се възползват от имуществото, което принадлежи на всички тракийци и е изградено със средства, предоставени  от Съюза и  от държавата.

- Ръководството на СТДБ предприе ли мерки за защита интересите на организацията?

-  След като членовете на Върховния комитет години наред бяха свидетели на неизпълнение на уставните задължения от страна на  цитираните председатели на тракийски дружества, проблемът беше обсъден във ВК и на Централно ръководство. Единодушно беше гласувано решение за изключване от СТДБ на въпросните председатели, но не и на редовите тракийци. Гласувано бе и решение да се заведат съдебни дела срещу четирите дружества за грубо погазване на Устава на Съюза и неизпълнение на уставните им задължения. Всички дела са спечелени от СТДБ в различни съдебни райони.Това доказа, че стратегията, изработена от Централното ръководство и Върховния комитет за защита интересите на тракийци е правилна. От това материално не може да се спечели, но Съюзът се оказа морален победител.

Най - неприятни  бяха опитите да се присвоят имената на Съюза и неговите структури. Ръководството на СТДБ от доста време разполага с разширена интелектуална собственост чрез запазването на основните наименования и марки в Патентното ведомство, за да не бъдат те предмет на посегателство от недобросъвестни лица. Защитата на нашите интереси по закон и чрез Съдебната система бе продължена в Бургаския окръжен съд, чието решение защити правото ни да носим името Съюз на тракийските дружества в България и постанови, че присвоилите си името „Съюз на тракийските дружества“ трябва да преустановят използването на наименованието и да се отпишат от Агенцията по вписванията.

Що си отнася до 125-та годишнина от началото на организираното тракийско движение в България, тепърва ще имаме поводи да говорим за предстоящото.

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн