Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Бежанците могат да провалят Европейския съюз

Към западните държави са се устремили милиони и е наивно да се успокояваме, че става дума за бежанци само от Сирия

Председателят на СТДБ  Кр. Премянов за Фронт. Бг, 22.09.2015

Известно е мнението на редица наблюдатели, които акцентират на факта, че християнска Европа се намира пред заплахи с тежки и неизмерими последици. Към западните държави са се устремили милиони и е наивно да се успокояваме, че става дума за бежанци само от Сирия, мотивирани от хуманитарни подбуди. Сирия беше светска държава. А в повечето репортажи, излъчвани от телевизиите наблюдаваме забулени жени и добре облечени момчета, които не приличат на бежанци. Някъде далеч зад тях се виждат майките с деца и болни, които явно служат за фон на други цели. Всичко това дава повод за твърдения, че се извършва опит за превземане на Европа и за унищожаване на християнската цивилизация. 

Не бива да забравяме, че освен бежанска вълна, налице е и ислямска държава, която е привлекателна за фундаменталния ислям.

Други коментатори и политически наблюдатели акцентират на необходимостта от съдействие, търпимост и състрадателност към бежанците, като изхождат от разбирането, че никой не бяга от добро. Без да отричам основателността на изразените мнения, смятам, че и в двата случая не се разкрива причинно-следствената връзка между събитията в Близкия Изток преди няколко години и сегашната ситуация с потока емигранти и бежанци в Европа.

Трябва да признаем, че стратегията на САЩ и техните съюзници за „Големия Близък Изток” се провали. Тези, които осъществиха груба намеса във вътрешните работи на близкоизточните държави сега трябва да направят политически компромис и да осъществят взаимодействие с правителствата на Сирия, Иран и Русия, за да спрат ИДИЛ с адекватни средства. А за да осигурят мир и възстановяване на тези държави, трябва да вложат огромни средства и да създадат условия за завръщане на потока бежанци в обратна посока. Има достатъчно механизми това да се случи.

На този етап липсата на обща политика на ЕС и сложността на проблема, с който се сблъскват отделните държави, ги принуждава да се спасяват със собствени решения.

България има малко повече време, за да се подготви за евентуални предизвикателства, пред които вече са изправени Гърция, Унгария, Сърбия, Хърватска, Словения и Германия, и да вземе съответните мерки. Изключително важно в случая е България да има адекватна позиция и готови мерки за реакция. Иска ми се да вярвам, че световните лидери ще намерят разумно решение и ще осъзнаят, че в Близкия изток светът има нужда от светски режими, от работещи икономики и от сътрудничество. Не желая да съм лош пророк, но ако това не се случи,  тълпите от бежанци ще променят изцяло Европейския съюз и на практика проектът ЕС ще се провали.

http://www.front.bg/analizi/svjat/bejancite-mogat-da-provaljat-evropejskija-syuz

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн